Nova saznanja o Plutonu: Ledene planine, geološka aktivnost...

Nova fotografija koja prikazuje područje uz ekvator, pri dnu 'srca na Plutonu', pokazuje nam planinski lanac s vrhovima visokim do 3.500 metara
2 komentar(a)
Ažurirano: 16.07.2015. 08:55h

Prva detaljna slika s površine Plutona otkrila je mlade planinske lance koji su sastavljeni od zaleđene vode. Njegov satelit Haron pak nema tragova kratera

Podaci koji stižu s letjelice New Horizons već pokazuju dramatično drugačiju sliku Plutona od one koju su naučnici uopšte zamišljali. Ledene planine na Plutonu i jasan pogled na najveći mjesec Haron prva su velika otkrića, koja su naučnike ostavila bez daha.

Nova fotografija koja prikazuje područje uz ekvator, pri dnu 'srca na Plutonu', pokazuje nam planinski lanac s vrhovima visokim do 3.500 metara. Te su se planine vjerovatno formirale prije najkasnije 100 miliona godina, što je prilično mlado u 4,5 milijarde godina starom Sunčevom sistemu. To ukazuje i na to da bi ovo područje, koje prikazuje oko 1 posto površine Plutona, moglo biti i dalje geološki aktivno.

"Ovo je jedna od najmlađih površina koje smo vidjeli u našem sistemu",navodi Džef Mori iz NASA-e. Za razliku od ledenih mjeseca velikih planeta, Pluton ne mogu grijati gravitacijske interakcije s većim tijelom, pa na djelu mora biti neki drugi proces zbog kojeg se formiraju planinski lanci. Naučnici kažu da bi zbog ovog morali i razmisliti i o tome što pokreće geološke procese na mnogim drugim ledenim svjetovima.

Visina ovih planina na Plutonu važan je trag i za mogući pronalazak vode na Plutonu. Zna se da je površina patuljastog svijeta prekrivena zaleđenim azotom, metanom i ugljen-monoksidom. No Džon Spenser iz NASA-e rekao je za CNN kako planine ne nastaju od toga jer je premekano.

"Visoke planine znače da je stjenovito tlo sastavljeno i od zaleđene vode. Možemo biti sigurni da je tamo ima u izobilju", kaže Alan Stern iz NASA-e.

NASA je dobila i detaljnu fotografiju Harona,koja pokazuje da je ovo mlad satelit s raznolikim terenom. Naučnike je ovdje iznenadio nedostatak kratera, a 1.000 km duga linija litica i depresija pokazuje pucanje Haronove kore, što je vjerovatno rezultat unutrašnjih geoloških procesa. Na fotografiji su uočili i 1.000 kilometara dug kanjon koji je vjerovatno dubok između 7 i 9 kilometara.

Galerija

Bonus video: