Bez straha od baznih stanica

crnogorski zakon u proceduri izgradnje baznih stanica značajno stroži od evropskih te da sve bazne stanice koje M:tel ima zrače po 5 puta manje ili čak u gradskom jezgru 10 do 20 puta manje nego što je dozvoljeno
489 pregleda 3 komentar(a)
M:tel, bazna stanica, Foto: Luka Zeković
M:tel, bazna stanica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.07.2015. 15:15h

Prva tačka sistema sa kojom se mobilni telefon susreće i preko koje ulazi u sistem mobilne telefonije je bazna stanica.

Preko antena baznih stanica i primopredajnika, signal sa mobilnog telefona ulazi u sistem mobilne telefonije i dalje prolazi kroz ostale dijelove mreže. Zabrinutost javnosti nije samo zbog štetnog uticaja mobilnih uređaja, nego i zbog sve većeg broja baznih stanica koje se postavljaju na vrhovima objekata u kojima žive i na antenskim stubovima u naseljenim mjestima.

"Sigurna sam da u svijetu ni jedan mobilni operator nije razvijao i dizao svoju mrežu, a da se nije susretao sa pitanjima građana, nekada čak i protestima građana, sa čime smo se i mi u kompaniji M:tel susrijetali", kaže PR menadžerka te kompanije Ana Martinović za treće izdanje emisije M:tech, koji se svake srijede u 16h emituje na TV Vijesti.

"U Crnoj Gori imamo 280 baznih stanica a samo u Podgorici oko 35, od čega 20-ak u gradskom jezgru. Planiramo ih još, baš kao i naša konkurencija, zbog razvoja 4G mreže", rekla je Martinović.

Iz kompanije M:tel tvrde da jačina zračenja nikada do sada nije prešla čak ni petinu zakonom dozvoljene vrijednosti.

"Nije opasnost sada kada dajemo ovaj intervju neposredno uz baznu stanicu, nije opasnost ni onda kada se nalazi u blizini vaše kuće, škole, na poslovnoj zgradi, kao što mi zaposleni u kompaniji M:tel najveći baznu stanicu imamo na krovu naše zgrade. Dakle, par desetina metara iznad glave i moje kancelarije je upravo najveća bazna stanica M:tela i niko od nas nije zbog toga u opasnosti", rekla je Martinović.

Ona je kazala da je crnogorski zakon u proceduri izgradnje baznih stanica značajno stroži od evropskih te da sve bazne stanice koje M:tel ima zrače po 5 puta manje ili čak u gradskom jezgru 10 do 20 puta manje nego što je dozvoljeno.

Bonus video: