Istorijski let pored Plutona

Letjelica je patuljastoj planeti biti najbliža u 14 časova, a podaci će biti poslati na Zemlju tek oko 22 časa. Oni će do nas stići tek sjutra ili prekosjutra, tako da - spremite se za još novosti
4 komentar(a)
Pluton, Foto: Shutterstock
Pluton, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.07.2015. 14:29h

NASA letjelica “Novi horizonti” danas je proletjela pored planete Pluton sa ciljem da čovječanstvu pruži bolju sliku o nebeskom tijelu udaljenom 4.8 milijarde kilometara od Zemlje.

Letjelica je brzinom od skoro 50.000 na čas proletjela malim svemirskim prostorom, udaljenim 12.500 kilometara od Plutona. Dimenzije ‘okvira’ ovog prostora iznose samo 100x150 kilometara.

Prilikom prolaska kroz naznačenu oblast, letjelica je trebalo da ka planeti aktivira sedam naučnih instrumenata. Ukoliko je misija bila uspješna, uskoro ćemo moći izbliza da vidimo detalje površine Plutona.

“Novi horizonti” takođe je trebalo da načine fotografije nekih od šest Plutonovih satelita.

Zbog izuzetne brzine kretanja, svemirsku sondu od 478 kilograma može da ošteti čak i najmanji djelić asteroida, ali NASA i laboratorija Univerziteta za primijenjenu fiziku “Džon Hopkins” navode da su šanse da se tako nešto dogodi jedan prema 10.000.

Letjelica je patuljastoj planeti biti najbliža u 14 časova, a podaci će biti poslati na Zemlju tek oko 22 časa. Oni će do nas stići tek sjutra ili prekosjutra, tako da - spremite se za još novosti.

B92.net

Bonus video: