"Lješkovićeva obezvrjeđuje imovinu, Jovanić to prikriva"

Jovanić nije odgovorio na optužbe Rašovića i na pitanja “Vijesti” da li je do sada evidentirao bilo kakve zloupotrebe i da li je Apelacioni sud u međuvremenu odlučivao o zahtjevu za izuzeće iz stečjnog postupka. Ni Lješkovićeva, koja je među “rekorderkama” po broju stečajnih predmeta, nije željela da komentariše zahtjev za izuzeće
1027 pregleda 7 komentar(a)
Sanja Lješković, Foto: Facebook
Sanja Lješković, Foto: Facebook
Ažurirano: 11.11.2018. 14:54h

Suvlasnik firme “Mall Group DOO” Goran Rašović zatražio je izuzeće stečajne upravnice Sanje Lješković, stečajnog sudije Miodraga Anđelića i predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića od daljeg postupanja u stečaju koji se od 23. marta 2016. vodi u tom preduzeću, zbog navodno sračunatog nanošenja štete i prikrivanja.

Lješkovićeva - supruga bivšeg šefa Specijalne antiterorističke jedinice policije (SAJ) Radosava Lješkovića, radnjama i postupcima “sračunato nanosi štetu” s ciljem da obezvrijedi imovinu kompanije i potom je proda, u čemu i uspijeva uz ogromnu “pomoć” Anđelića i Jovanića.

“Radi procjene imovine privrednog društva koje su tri puta manje od procjena drugih ovlaštenih procjenjivača… Procjenama nije obuhvaćeno stvarno stanje imovine, pa je tako stan u Kamenarima prikazan i kao takav se prodaje za 9 metara kvadratnih manju površinu od stvarne, jer nije urađena skica sa premjerom, dok je u procjenama urađenim od strane stečajne upravnice prikazana imovina koja nije u vlasništvu privrednog društva, a koja se nalazi u Baru i Podgorici, što se jasno vidi na fotografijama iz samih procjena”, tvrdi Rašović.

Jovanić nije odgovorio na optužbe Rašovića i na pitanja “Vijesti” da li je do sada evidentirao bilo kakve zloupotrebe i da li je Apelacioni sud u međuvremenu odlučivao o zahtjevu za izuzeće iz stečjnog postupka.

Ni Lješkovićeva, koja je među “rekorderkama” po broju stečajnih predmeta, nije željela da komentariše zahtjev za izuzeće.

Ona je kazala da je odbačena krivična prijava koju je Rašović krajem maja 2017. protiv nje podnio glavnom specijalnom tužiocu.

Rašović tvrdi da upravnica nikada nije sačinila početne finansijske bilanse, iako je u skladu sa Zakonom o stečaju to bila obavezna, i da sud nije obavještavala o svim potraživanjima firme “Mall Group” od kupaca stanova u izgrađenom objektu.

Ističe da Lješkovićeva nije prikazala ni potraživanja firme u listama dostavljenim sudu.

“Stečajna uprava prodaje imovinu privrednog društva u trenutku kada je pokrenut postupak naplate po pravosnažnoj sudskoj presudi crnogorskog suda, priznatoj od strane makedonskog suda, a na imovinu dužnika u Makedoniji stavljena je zabilježba”.

Rašović tvrdi da firma u stečaju samo iz te presude potražuje oko 1.100.000 eura, sa kamatama, a što predstavlja više nego dovoljan iznos za podmirenje svih obaveza i troškova iz stečajnog postupka.

Potraživanje po pravosnažnoj sudskoj presudi proisteklo je iz spora koji je vođen osam godina, jer je bivši poslovni partner iz Londona navodno prisvojio novac preduzeća od izgrađenih i prodatih stanova u Kamenarima.

“Iako je prošlo više od pet mjeseci od pravosnažnosti presude, ne pokreće postupak naplate u Londonu na imovinu i sredstva dužnika. Stečajni sudija svojim pristrasnim i neobjektivnim postupanjem upravnici dozvoljava da prikriva bitne činjenice u postupku, dok predsjednik suda prikriva sve radnje upravnice Lješković i stečajnog sudije Anđelića do mjere iznošenja neistina u upućenom izjašnjenju Vrhovnom sudu CG”.

Rašović ističe da sudija Anđelić nikada nije objasnio kako je upravnicu “oslobodio zakonske obaveze rađenja početnih bilansa”.

“On je 23. juna 2016. donio rješenje o bankrotu stečajnog dužnika, s obrazloženjem ‘da je iz spisa predmeta sud utvrdio da stečajni dužnik nije u roku od 30 dana od dana otvaranja stečajnog postupka podnio plan reorganizacije’“.

Rašović kaže da je 22. aprila 2016. sudu podnio izjavu o namjeri podnošenja plana reorganizacije, a da je do bankrota firme došlo dva mjeseca kasnije.

Građevina u Đenovićima otišla za 494.590 eura

U Đenovićima, u neposrednoj blizini rizorta “Porto Novi”, ostao je vrijedan nezavršen građevinski projekat kompanije u stečaju, procijenjen na svega oko 446.000 eura, iako samo vrijednost plaćenih komunalija iznosi više od 330.000 eura, ističe Rašović.

Na tom mjestu firma je imala i 2.974 kvadrata zemljišta i završila je grube građevinske radove na objektu od 1.000 kvadrata. Imali su i svu potrebnu infrastrukturu po zamišljenom projektu - struja, voda, kanalizacija i telefonski priključak.

Rašović je pojasnio da su urađeni potporni zidovi i da je samo u to uloženo više od 70.000 eura.

Zgrada je u septembru prodata Budvaninu R. Z. za 494.590 eura.

Bonus video: