Trideset studenata radi na razvijanju Android aplikacije

"Vjerujemo da ćemo na ovaj način dalje podstaći korišćenje potencijala tehnologija i u Crnoj Gori. Nakon višemjesečnog rada na projektu, izuzetno nam je drago da se finalni dio realizuje u skladu sa planiranom agendom. Nestrpljivi smo da vidimo aplikacije koje će učesnici kreirati i nadamo se da će donijeti vidljive razlike u društvu"
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.07.2015. 08:44h

Ljetnji akademski kurs „Droids are taking over the World“, koji organizuje lokalna grupa Udruženja Evropskih studenata Tehnike BEST, je počeo 05.06.2015 i trajaće do 12.07.2015.godine, a biće organizovan u Podgorici i Kotoru. Tokom trajanja kursa svi polaznici, njih 30 iz inostranstva i Crne Gore će imati priliku da od najboljih programera u Crnoj Gori uče o Android programiranju i rade na razvoju svoje prve aplikacije.

Lokalna grupa Udruženja Evropskih studenata tehnike - BEST organizuje kurs uz podršku Telenor fondacije koja je ovaj projekat izabrala kao jedan od najboljih na svom konkursu ali i saradnjom sa svojim partnerima. Telenor fondacija je prepoznala značaj kursa i organizaciji BEST pružila logističku i finansijsku podršku.

"Vjerujemo da ćemo na ovaj način dalje podstaći korišćenje potencijala tehnologija i u Crnoj Gori. Nakon višemjesečnog rada na projektu, izuzetno nam je drago da se finalni dio realizuje u skladu sa planiranom agendom. Nestrpljivi smo da vidimo aplikacije koje će učesnici kreirati i nadamo se da će donijeti vidljive razlike u društvu", saopštili su iz tima.

Pored podrške Telenor fondacije, značajan partner BEST-a je i Bild Studio d.o.o. iz Podgorice, koji je pomogao u organizaciji kursa i obezbijedio stručnjake iz oblasti koji su mentori i podrška polaznicima.

"Zadovoljstvo je raditi sa mladim ljudima i prenositi znanje. Naša želja je da sve što znamo i čemu nas je praksa naučila podijelimo sa mlađim kolegama, jer samo na taj način i sami postajemo bolji. Ulaganjem našeg vremena u generacije koje dolaze kreiramo podlogu za razvoj cjelokupnog društva u domenu informacionih tehnologija", kazao je Tarik Zaimović iz agencije Bild Studio.

Mentori na akademskom kursu su Dejan Janjušević, Saša Adžić, Genti Elezaj, Aleksandar Šestović i Mladen Planić.

Svi polaznicu akademskog kursa su podijeljeni u 5 grupa. Grupa koja napravi najbolju aplikaciju, dobiće vrijedne nagrade.

Akademski partner kursa je Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet Crne Gore, Ekonomski fakultet, Erste banka, ErnstYoung, Studentski domovi u Kotoru i Podgorici i Opština Kotor.

Akademski kurs je jedinstvena prilika da studenti iz Crne Gore i inostranstva nauče kako da kreiraju Android aplikacije, osnove dizajna, realizacije i promocije projekata, a da po uspješno završenom kursu dobiju sertifikate sa određenim brojem ECTS kredita koji im mogu biti priznati na matičnim fakultetima. Primarni cilj kursa jeste osposobljavanje studenata u oblasti izrade Android aplikacija. Ovo predstavlja idealnu priliku da se dosadašnje znanje svih učesnika potvrdi, unaprijedi i pretoči u praksu.

"Pored akademskog dijela kursa, veoma važan je i kulturno-društveni aspekt. Organizovanjem specifičnih događaja, poput Crnogorske večeri, posjete muzejima, obilaska Crne Gore, strani učesnici će imati priliku da se upoznaju sa kulturom i tradicijom našeg naroda i zemlje. Takođe, internacionalni studenti će imati priliku da na tzv. Internacionalnoj večeri predstave kulturu, tradiciju i zemlju iz koje dolaze. Ovo je jedinstvena prilika za domaće studente da upoznaju načine razmišljanja i stavove svojih vršnjaka iz Evrope, ali i da im na djelu pokažu crnogorsko gostoprimstvo", navodi se u saopštenju Udruženja BEST i dodaje da je cilj organizacije da mladim ljudima, pored formalnog obrazovanja, pružimo mogućnost sticanja vještina koje će im koristiti na tržištu rada i biti njihova prednost u odnosu na konkurenciju.

"Nadamo se da će projekat biti u potpunosti uspješan i da će studenti biti zadovoljni znanjem i iskustvom, a očekujemo i 3 aplikacije koje će nastati tokom kursa i koje će se naći na Google Play prodavnici“, kazali su iz studenske organizacije BEST.

Galerija

Bonus video: