Pripremite auto za duže putovanje po vrućini

Najvažnije je provjeriti stanje motora, pošto se vozila većinom koriste u gradu
223 pregleda 2 komentar(a)
automobil, Foto: Saša Marković
automobil, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 07.07.2015. 20:08h

Bilo da planirate da posjetite Afriku ili samo da skoknete do Budve ili Petrovca, vaš automobil mora da bude spreman za iskušenja koja donosi vožnja po visokim temperaturama. Danas ćemo vas podsjetiti šta bi trebalo da provjerite da bi bili sigurni da je vaš automobilu savršenom stanju.

"Vlasnik vozila može sam da provjeri nivo ulja, količinu rashladne tečnosti, količinu tečnosti za stakla, stanje metlica brisača, može da izvede automobil na otvoreni put i da pri malo većem broju obrtaja prekontroliše ima li razlike u zvuku i snazi motora", kaže Jovica Anđelić, šef ovlašćenog servisa Renoa - “Alliance”.

Simptomi koji vozača mogu da podstaknu da posumnja da nešto nije u redu su lupkanje u podvozju na neravnom putu ili gubitak snage i velika količina dima iz izduvnog sistema.

Iako neke stvari možete da prekontrolišete i sami, imajte u vidu da je za većinu važnih komponenti potrebno konsultovati specijalizovanog mehaničara, pa bolje da kontrole obavite na vrijeme.

"Ko namjerava da putuje automobilom na godišnji odmor trebalo bi da provjeri vozilo pet do deset dana prije polaska na put, da bi se eventualni kvarovi mogli na vrijeme opraviti", kaže Anđelić. "Najvažnije je provjeriti stanje motora, pošto se vozila većinom koriste u gradskoj vožnji, gdje ne mogu da pokažu eventualne slabosti koje imaju u režimu vožnje na visokim obrtajima".

Po pravilu, po ljetnjim vrućinama najosjetljiviji sklop je rashladni sistem motora. I pored toga što su kod novijih automobila ugrađeni moderniji sklopovi koji su znatno otporniji, mogućnost pregrijavanja motora je i dalje jedan od najvećih problema u ovom dijelu godine.

Iz tog razloga je izuzetno važno provjeriti količinu rashladne tečnosti u sistemu. Ako je nivo tečnosti nizak, obavezno treba doliti destilovanu vodu. Inače, antifriz je, zbog više tačke ključanja poželjan i tokom ljeta. I to ne bilo koji. Anđelić kaže da se obavezno moraju poštovati preporuke proizvođača kad je riječ o rashladnoj tečnosti. Zbog različitog hemijskog sastava nije ih poželjno miješati.

Istovremeno sa antifrizom prekontrolišite i crijeva rashladnog sistema. U slučaju da tokom putovanja ipak dođe do pregrijavanja, evo savjeta kako da snizite temperaturu motora dok ne dođete do servisa. Prvo što treba da radite je da ne ugasite motor.

"Pažljivo otvorite haubu, ostavite vozilo da radi, upalite grijanje i ventilator podesite na najveću brzinu. Tada će temperatura blago da padne. U slučaju da odmah ugasite motor temperatura unutar njega će sigurno da bude pet do šest stepeni veća, tako da ćemo gašenjem motora napraviti još veću štetu.

"Nemojte ispitivati granice izdržljivosti motora jer duže izlaganje visokim temperaturama dovodi do kvarova, čija opravka može da bude i vrlo skupa. Ako dođe do pregrijavanja posljedica može da bude uništenje dihtunga, ali i havarija kompletnog motora.

Ne zaboravite i da provjerite stanje akumulatora, jer je baterija posebno osjetljiva na visoke temperature.

Imajte u vidu i koliko je dugo putovanje pred vama da bi odredili da li da odradite uljni servis prije ili poslije odmora. Majstorima prepustite provjeru kočnica, upravljačkog sistema i trapa, a vi provjerite stanje pneumatika, signalizacije i količinu tečnosti za pranje stakala.

Bonus video: