Reno Talisman: Amajlija protiv Pasata i Mondea

Reno je predstavio model Talisman, automobil koji bi trebalo da donese alternativu u višoj srednjoj klasi, u kojoj su Folksvagen Pasat i Ford Mondeo, i donese samopouzdanje koje bi privuklo i neke kupce Audija A4 i sličnih premijum limuzina.
99 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 07.07.2015. 13:50h

Tradicija francuskog proizvođača u luksuznom segmentu je dosta bogata. Prvi iskorak u premijum segment Reno je napravio modelom safran, a uslijedili su avantajm, vel satis, laguna i letitjud. Zbog novih trendova na automobilskoj sceni, ova dva posljednja modela ustupili su mjesto novom - Talismanu.

Nova limuzina predstavljena u ponedjeljak dijeli platformu sa najnovijim “espasom”. Duga je 4,85 m i ima međuosovinski razmak od 2,81 m, a zanimljivo je da je Reno uspio da visinu projektuje na samo 1,46 m, što obećava nisko težište i odlične vozne osobine.

Talisman je dobio snažan dizajnerski pečat na prednjem dijelu gdje je na hromiranoj maski istaknut veliki logotip brenda. Vizuelni pečat mu daju dnevna svjetla u C obliku, koja se protežu u zonu branika. U zavisnosti od verzije, talisman može da bude opremljen sa “Pure vision” LED farovima.

Tokom jučerašnje prezentacije u Šantiliju, direktor Reno-Nisana Karlos Gon i šef dizajna Lorens van den Aker, jasno su stavili do znanja da je kod ovog automobila akcenat stavljen na osjećaj kvaliteta.

To bi trebalo da znači da je velika pažnja posvećena preciznosti izrade, i luksuznom osjećaju koji bi trebalo da imaju putnici vozeći se novom limuzinom.

U svakom slučaju, jasno je da će jaki aduti talismana da budu udobnost, prostranost i funkcionalnost. Reno obećava veliki komfor, kako na prednjim, tako i na zadnjim sjedištima. Prtljažnik prima 608 litara, a širom kabine postoje kasete i odjeljci (neki i hlađeni) za dodatnih 25 litara.

Uz to, enterijer je vrlo luksuzan, pa su sjedišta opremljena ventilacijom i grijanjem, a po želji kupca i masažerom. U osnovnom paketu opreme, uz radio CD uređaj dolazi ekran od 4,2 inča, a veći paketi imaju R-Link 2 uređaj sa ekranom osjetljivim na dodir od 7 ili 8,7 inča. Kao opciju možete izabrati i Bose muzički sistem sa 13 zvučnika, a head up displej će vam pomoći da ne skrećete pogled sa puta kad vam trebaju najvažnije informacije o vožnji.

Talisman je opremljen Renoovim najnaprednijim sistemima pomoći vozaču, među kojima su upozorenje na mrtvi ugao i napuštanje saobraćajne trake, automatsko kočenje i prepoznavanje saobraćajnih znakova.

Nakon premijere u espasu, i talisman je dobio “Multi-Sense“ sistem, pomoću koga možete da mijenjate karakteristike gasa, volana, amortizera i šasije i to na četiri načina: "Eco", "Comfort", "Neutral" i "Sport". Bolje manevarske sposobnosti u gradu i upravljivost u brzim krivinama obezbjeđuje sistem upravljanja na sva četiri točka 4Control.

Talisman će premijeru imati na sajmu automobila u Frankfurtu sredinom septembra, a u prodajne salone stiže u januaru. Kakve će biti cijene, još nije poznato.

Pet turbo motora od 110 do 200 "konja"

U ponudi motora za novu limuzinu biće dva benzinska i tri dizel motora, svi opremljeni turbopunjačima. Osnovni 1,5 dCi razvija 110 KS, a 1.6 dCi raspolaže sa 130 KS, i moći će da se kombinuje sa šestostepenim manuelnim ili šestostepenim automatskim mjenjačem sa duplim kvačilom (EDC).

Snažnija varijanta ovog motora opremljena je sa dva turbopunjača i ima 160 KS. Dva benzinca se rade u nivou snage od 150 ili 200 KS, a biće spojeni sa sedmostepenim automatskim mjenjačem.

Dizel od 110 KS emituje samo 95 g/km CO2, što ga svrstava u najštedljivija vozila u ovom segmentu. Ova emisija gasova ekvivalentna je potrošnji od 4,1 l/100 km.

Galerija

Bonus video: