"Na kometi ima vanzemaljskog života"

Eksperti kažu da je vrlo vjerovatno objašnjenje za fenomene na kometu Čuri, kao što je organski bogata crna kora, prisustvo živih organizama ispod ledene površine
53 pregleda 15 komentar(a)
modul File, Foto: Reuters
modul File, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.07.2015. 13:00h

Dokazi o vanzemaljskom životu na kometi koja nosi robota File su nedvosmisleni, kazala su dva vodeća astronoma.

Eksperti kažu da je vrlo vjerovatno objašnjenje za fenomene na kometu Čuri, kao što je organski bogata crna kora, prisustvo živih organizama ispod ledene površine.

Rozeta, evropska letjelica koja orbitira oko komete je prikupila čudne "primjerke" organsko materijala koje podsjećaju na virusne čestice.

Ali ni Rozeta niti File nisu opremljeni za pretragu direktnih dokaza života nakon što je predlog da se to uključi u misiju ipak odbijen.

Astronom i astrobiolog Čandra Vikramasinge, koja je bila dio planiranja misije prije 15 godina je rekla: "Htjela sam da uključim vrlo jeftin eksperiment o otkrivanju života. U to vrijeme se činilo da je to bizaran predlog".

Ona i njeg kolega Maks Volis, sa Univerziteta u Kardifu, vjeruju da kometa Čuri i ostale komete poput nje mogu biti dom za mikrobu slične "ekstremofilima" koje naseljavaju najnegostoljubivije predjele Zemlje.

Oni kaže da su komete možda pomogle da sjeme života dospije na Zemlju, ali možda i na druge planete kao što je Mars još u rano doba postojanja solarnog sistema.

Bonus video: