Kako odabrati gumu za motocikl?

Tokom prvih 200 do 500 kilometara korišćenja guma, treba da vozite oprezno
167 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Vujačić, Foto: Saša Marković
Aleksandar Vujačić, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 30.06.2015. 18:02h

Kada dođe vrijeme za zamjenu guma na motociklu ne treba suviše filozofirati. Najjednostavniji način za izbor guma je kupovina istih onih koje mijenjate, što neće biti problem ako vozite motocikl proizveden u posljednjih 10-15 godina. U slučaju da takvih nema, tu su odgovarajuće zamjene koje se nude za kategoriju ili tip vašeg motocikla.

"Najvažnije je gumu odabrati prema namjeni. Ako vozite čoper odabraćete gume za čoper, sa druge strane za skuter postoje posebni pneumatici, neko voli brže neko malo sporije", kaže Aleksandar Vujačić, direktor firme "Vujačić Company", koja se bavi prodajom i servisiranjem svih vrsta pneumatika.

Kvalitetne moto gume su obično prilično skupe, što mnoge navodi da razmišljaju o najjeftinijim opcijama. Da li ćete se odlučiti za takvu alternativu, zavisi i od vaših potreba kada je reč o vožnji.

"Razlika je u bezbjednosti. Skuplja guma ima bolje performanse i bezbjedniji ste sa njom, a kod motocikala na prvom mjestu nije ni ekonomičnost ni komfor, nego prije svega bezbjednost", objašnjava Vujačić.

Takođe, vrlo je važno obratiti pažnju na konstrukciju gume. Važno je da se ne miješaju konstrukcijski različite gume, osim ako takva kombinacija nije fabrički preporučena. U protivnom, takav potez može i te kako uticati na vaš motocikl. Preporučuje se da se gume mijenjaju u paru, da bi motocikl mogao da pruži svoje najbolje osobine.

Još jedan važan faktor je materijal od kojeg je napravljena guma, tačnije hemija sastojaka i njihov raspored. Neki proizvođači su u ovoj oblasti otišli korak naprijed.

"Na primjer, Kontinental primjenjuje najnoviju tehnologiju kontinualne smješe koja donosi mnoge prednosti, dok ostali proizvođači imaju dvokomponentne ili višekomponentne smješe".

Kad namontirate novu gumu na motocikl 200 do 500 kilometara ne bi trebalo da tražite maksimum od njih.

"Morate da vozite oprezno dok guma ne počne da 'radi", to jest dok se ne potroši prvi sloj koji obično ne pruža maksimum performansi. Tek nakon toga dolazimo do površine koja savršeno prijanja za asfalt", kaže Vujačić.

Bonus video: