Alfa Đulija: Renesansa počinje sa 510 "konja"

Sportska limuzina je prvi korak na putu preporoda italijanske ikone, koja želi da se uzdigne do nivoa Audija, BMW-a, i Mercedesa.
83 pregleda 2 komentar(a)
Alfa đulija, Foto: FIAT
Alfa đulija, Foto: FIAT
Ažurirano: 29.06.2015. 11:14h

Andrea Boćeli u srijedu u muzeju Arese u blizini Milana nije pjevao samo u čast proslave 105 godina od osnivanja slavnog Alfa Romea.

Bio je to i specijalni uvod u premijeru automobila koji bi mogao da znači biti ili ne biti za legendarni brend. Nova Alfa Đulija (Giulia) prvi je korak u renesansi italijanske ikone, koja želi da se uzdigne do nivoa Audija, BMW-a, i Mercedesa.

Direktor Fiat Krajzler grupacije Serđo Markione rekao je na premijeri nove premijum limuzine da je ona prva u seriji od osam novih modela, za čiji je razvoj namijenjeno pet milijardi eura. Na taj način bi se do 2018. godine Alfina prodaja podigla na oko 400.000 primjeraka.

Recept za uspjeh, kazao je Markione, je veza automobila sa Milanom kao prijestonicom mode, i uvođenje revolucionarnih tehničkih rješenja. Upravo to je demonstrirano i kod nove Đulije.

Limuzina koja će konkurisati BMW-u serija 3, predstavlja pravi eksplozivni koktel. Vrhunski motori, odnos težine i snage, dizajn, sve je podređeno onima koji uživaju u vožnji.

Dizajn odslikava tri vrijednosti italijanskog dizajna, osjećaj za proporciju, jednostavnost i kvalitet površina. Ipak, rekli bismo da Đulija pomalo podjeća i na BMW i na Jaguar.

Koliko je ozbiljna u namjeri da udari na premijum konkurenciju, Alfa Romeo je pokazala time što je Đuliju predstavila u najjačem izdanju Quadrifoglio. Pod haubom ovog automobila je šestocilindarski turbobenzinac snage 510 konja, koji ima tehnička rješenja iz Ferarija.

Performanse su fenomenalne: od 0 do 100 km/h Đulija Quadrifoglio ubrzava za 3,9 sekundi, a odlične osobine u krivinama su zasluga idealne raspodjele težine između osovina u odnosu 50/50.

Naravno, u pinudi će da bude još nekoliko motora. Svaki od njih će imati sportske ambicije, što dokazuje i to što se snaga šalje na zadnje točkove, a po želji može da se dobije i 4x4 pogon.

Serijska proizvodnja će početi u novembru, dok će se u prodajnim salonima Đulija naći na proljeće.

Bonus video: