Da li je Sunce "ukralo" planetu Sednu?

Patuljasta planeta Sedna pređe pun krug na svakih 11.400 godina, a rješenje ove misterije možda leži u teoriji o "pljački"
74 pregleda 0 komentar(a)
Sedna, Foto: Gps.caltech.edu
Sedna, Foto: Gps.caltech.edu
Ažurirano: 26.06.2015. 08:37h

Neki od objekata u spoljnom Sunčevom sistemu su možda "ukradeni" od drugih zvijezda, tvrde naučnici...

Naučnici vjeruju da se "pljačka" odgirala prije oko milijardu godina, kada je Sunce izgubilo nekoliko malih planeta. Ova teza bi mogla biti odgovor na pitanje zašto planeta Sedna ima tako haotičnu orbitu.

Patuljasta planeta Sedna pređe pun krug na svakih 11.400 godina, a rješenje ove misterije možda leži u teoriji o "pljački" koju je predložila dokorka Lusi Jikova iz Observatorije "Lajden" u Holandiji.

Doktorka Jikova i njen tim napravili su oko 10.000 simulacija koje prikazuju od kojih zvijezda je naše Sunce moglo da ukrade Sednu. Među svim tim modelima našao se jedan koji se savršeno uklapa u ovu teoriju i njega su obilježili sa Q.

Po ovoj teoriji, u periodu kada se pojavila ta prolazna zvijezda, naše Sunce je od nje "ukralo" nekoliko planeta. Zvijezda koja je prolazila pretvorila se u belog patuljka koji je do šest puta veći od Sunca. Kako bi se ova teroija o krađi planeta potkrijepila, najbolje bi bilo da se prouči tlo na planeti Sedni kako bi se uporedilo s tlom ostalih planeta u našem solarnom sistemu. Ipak, ona je toliko udaljena da stručnjaci još uvijek ne uspijevaju ni da utvrde kakvog je tačno oblika.

Izvor: Nacionalna geografija

Bonus video: