Roboti nas neće uništiti, nego držati kao ljubimce

"Toliko će biti pametni da će znati da moraju da zadrže prirodu, i ljude kao njen dio. Prevazišao sam strah da će nas kompjuteri zamijeniti. Oni će nam pomoći. Mi smo barem bogovi originalno"
0 komentar(a)
robot, Foto: Shutterstock
robot, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.06.2015. 13:18h

Jedan od osnivača giganta Apple, Stiv Voznijak smatra da će ljudi preživjeti ako roboti preuzmu svijet, ali da će postati kućni ljubimci.

Voznijak je prije imao mračnije prognoze o robotičkoj budućnost i vještačkoj inteligenciji za koju je rekao da je "zastrašujuća i vrlo loša za ljude" jer bi se roboti "oslobodili sporih ljudi".

"Biće pametniji od nas, a ako su pametniji shvatiće da im trebamo", kazao je Voznijak na forumu o tehnologiji u Teksasu. "Mi želimo da budemo nečiji ljubimci i da nas neko pazi sve vrijeme", doao je Voznijak.

On je kazao da mu je ta ideja pala na pamet prije par godina, i da je tada počeo da svom psu daje najkvalitetnije meso svake večeri, jer "radi drugome što bi htio tebi neko da radi".

Naučna fantastika je relativno dobro predviđala tehnološki napredak, pa smo tablete mogli da vidimo još u Star Treku. Mračne prognoze poput onih u Terminatoru su često tema rasprave.

Neki od pionira visoke tehnologije i naučnih umova poput Ilona Muska, Bila Gejtsa i Stivena Hokinga su upozoravali na opasnost od vještačke inteligencije.

Musk je investirao 10 miliona dolara svog novca u firmu koja će paziti na razvoj vještačke inteligencije koju je opisao kao "najveću egzistencijalnu prijetnju".

Voznijak je ocijenio da će i za preuzimanje biti potrebno još stotine godina, ali da neće biti egzistencijalne prijetnje.

"Toliko će biti pametni da će znati da moraju da zadrže prirodu, i ljude kao njen dio. Prevazišao sam strah da će nas kompjuteri zamijeniti. Oni će nam pomoći. Mi smo barem bogovi originalno", zaključio je Voznijak.

Bonus video: