Šta svijetli u farovima vašeg automobila?

Pošto daju veće emisije svjetlosti, ksenonske sijalice su mnogo efikasnije za osvjetljenje puteva od halogenih, a troše i manje energije.
564 pregleda 3 komentar(a)
Farovi, Foto: ADAC
Farovi, Foto: ADAC
Ažurirano: 23.06.2015. 11:50h

Osvjetljenje puta tokom vožnje izuzetno je bitno za bezbjednost. Što bolje vidite i što bolje drugi vide vas, to su šanse da dođe do incidenta manje, a i vozač je odmorniji tokom noćne vožnje.

Danas su u širokoj upotrebi dva tipa sijalica, halogene i HID sijalice sa tehnologijom visokog intenziteta pražnjenja, popularnije kao ksenonske. Koja je razlika između ove dvije vrste sijalice, objašnjavaju stručnjaci kompanije Bosch, jednog od vodećih proizvođača sistema osvjetljenja za automobile.

“Halogena tehnologija se zasniva na vlaknu od volframa, koje se zagrijava i svijetli kako kroz njega prolazi električna struja, i na taj način proizvodi svjetlost. Volfram isparava u ovom procesu, ali se taloži na vlakno posle kontakta sa okolnim halogenim inertnim gasom. Ovaj ciklus isparavanja i ponovnog taloženja na kraju uništava vlakno i izaziva 'pregorijevanje' sijalice”, objašnjavaju u Bosch-u.

Sa druge strane, HID je superiornija tehnologija rasvjete koja proizvodi značajno snažniji snop u poređenju sa halogenom tehnologijom. Prilikom puštanja električne struje, gas ksenon koji se nalazi unutra pod visokim pritiskom se jonizuje između elektroda, stvarajući luk. Taj luk stvara izuzetno visoke temperature, time izazivajući isparavanje metalnih elemenata unutar atmosfere gasa i oslobađanje velikih količina vidljive energije koja zrači. Rezultat je vrlo živa i jaka svjetlost.

Budući da HID sijalice daju veće emisije svjetlosti, mnogo su efikasnije za osvjetljenje puteva od halogenih vrsta sijalica. Pored toga, HID sijalice troše manje energije (samo 35W) za razliku od halogenih koje zahtijevaju 55W ili više. Ta činjenica im, zajedno sa naprednijom tehnologijom, omogućava da traju 2.000 sati ili duže. Ovo je bar četiri puta duže od halogenih sijalica, čiji je uobičajeni prosjek od 400 do 500 sati u primjeni kod farova.

Važno je da znate da ako vaš automobil koristi halogene sijalice, na njega ne možete montirati “ksenonske”, osim ako ne podvrgnete vozilo preradi koja nije preporučljiva jer zbog toga može da vam bude zabranjen ulazak u neke evropske zemlje.

Razlika između halogenih i ksenosnkih sijalice je i u tome što halogene sijalice možete sami da zamijenite, dok bi zamjenu ksenona trebalo prepustiti specijalistima u ovlašćenim servisima (one se ionako mijenjaju vrlo rijetko).

“Pri zamjeni važno je da ne dodirujete staklo sijalice prstima, jer se tada alkalna jedinjenja i ostaci ulja prenose na staklo. Dok sijalica radi, oni izazivaju nejednako zagrijavanje na mjestima kontakta, što može da oslabi strukturu stakla. Kao rezultat toga, životni vijek sijalice će biti skraćen, staklo može popustiti u uslovima nejednake raspoređenosti toplote, a u ekstremnim slučajevima, sijalica čak može da eksplodira. Dakle, uvijek koristite rukavice prilikom rukovanja sijalicom”, savjetuju specijalisti kompanije Bosch.

Oni preporučuju zamjenu sijalica u paru, posebno kada su u pitanju sijalice za farove i svjetla za maglu. Zamjena samo jedne sijalice će dovesti do neravnoteže u količini svjetlosti. To je razlog zašto sijalice obično dolaze u setu od dva komada.

Gigalight Plus 120 - duplo jača halogena sijalica

Bosch je nedavno izbacio na tržište novu halogenu sijalicu Gigalight Plus 120. Radi se o sijalici za prednje svjetlosne grupe, koja poboljšava osvjetljenje puta za do 120 odsto u odnosu na konvencionalne halogene sijalice. Novi izvor svjetla stvara i duži snop ispred vozila i tako povećava opseg vidljivosti.

Samim tim vozači mogu ranije da prepoznaju moguće prepreke i opasne situacije te imaju više vremena za reakciju. Snažno svjetlo slično dnevnom osigurava opuštenu i udobnu vožnju, čak i na većim udaljenostima i u lošim vremenskim uslovima. Ovu sijalicu, kao i ostale iz Bosch asortimana, u Crnoj Gori distribuira kompanija Castellana.

Prve sijalice na automobilima uvedene 1913. godine

Bosch je 1913. godine predstavio svoj prvi električni sistem osvjetljenja za automobile. To je kasnije podstaklo uvođenje komplementarnih proizvoda za osvjetljenje kao što su druge instalirane lampe na automobilu, sijalice za vožnju, a takođe je proširilo ponudu koji uključuje automobilske sijalice, radne lampe i industrijska svetla.

Danas, Bosch nudi širok asortiman sijalica u rasponu od klasičnih zamjena do raznovrsnih opcija visokih performansi, koji se kontinuirano se razvija kroz inovacije.

Bonus video: