Moto Guzzi V7 II: Romantika u modernom ruhu

Italijanski proizvođač je klasičnom modelu dodao nove tehnologije čime je od njega napravio novu stilsku ikonu.
80 pregleda 0 komentar(a)
Moto Guzzi V7, Foto: Moto Guzzi
Moto Guzzi V7, Foto: Moto Guzzi
Ažurirano: 23.06.2015. 11:35h

Moto Guzzi V7 je jedan od najdugovječnijih modela u italijanskom moto svijetu. Ova ikona italijanskog duha prepoznata je širom planete, a s obzirom da mu popularnost posljednjih godina raste, sam proizvođač odlučio se da mu obuče novo ruho i doda niz tehnoloških novina kako bi od njega napravio motocikl koji je ne samo romantični podsjetnik na prošla vremena nego i predstavnik stila među novom generacijom dvotočkaša.

V7 II nosi ovu oznaku jer je sam proizvođač ovaj motocikl doživio kao početak nove epohe za ovaj model. Lak, okretan i stilski besprekoran, V7 je sa novim tehničkim rješenjima postao i lakši za upotrebu, pruža veći komfor i daje više zadovoljstva i žara u vožnji.

Nova generacija V7 je prvi model u klasi kod koga je ABS dio standardne opreme. Moto Guzzi je otišao i korak dalje, pa je u paketu sa ABS-om uključio i kontrolu proklizavanja. Uz ovu opremu, sinter disk pločice i Pirelli Sport Demon gume, Italijani kažu da je ovo jedan od najbezbjednijih motocikala u klasi. S obzirom da je izuzetno upravljiv, a da agregat isporučuje svega 48 KS, dolazi se do zaključka i da je izuzetno lak za vožnju i bezbjedan.

Mada se snaga od 48 KS čini malom, s obzirom da je jedna od novina ovog modela novi šestostepeni mjenjač sa poboljšanim kvačilom, isporuka snage je više nego zadovoljavajuća. Motocikl je lagan i okretan i uz novi ugao paljenja i raspored snage, V7 predstavlja jedan od najpovozijih motocikala u ovoj klasi.

Velika pažnja posvećena je udobnosti, pa je agregat zarotiran i pomjeren naprijed. Time se dobilo više prostora za noge i značajno komforniji položaj za duža putovanja. Pomjereni su i oslonci za stopala i sjedište pa je sada cjelokupan osjećaj kao da sjedite na velikom putnom motociklu. Spušteno je i sjedište i sam agregat pa je i centar mase niži, što daje poboljšanu stabilnost i sigurnost u krivinama.

Uz besprekoran stil i brojne mogućnosti dorada, V7 II svakako predstavlja poslasticu za sve ljubitelje motociklizma. Cijena ovog modela u Crnoj Gori za osnovnu verziju (Stone) iznosi 8.470 eura.

Bonus video: