Mercedes GLC: Maneken za sve terene

U odnosu na GLK, koji je potencirao nešto grublji dizajn, GLC je sazdan od senzualnih zaobljenih linija, ali i dalje je vrlo sposoban u svim uslovima.
116 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2015. 11:01h

Mercedes je prošle sedmice u fabrici Hugo Bos u Mecingenu predstavio svjetskoj javnosti novi SUV model GLC. Ekipa “Vijesti” je zajedno sa još 450 medija sa svih strana svijeta, od Argentine do Japana, bila na licu mjesta da među prvima upozna automobil kojim proizvođač iz Štutgarta nastoji da pojača pritisak na BMW X3 i audi Q5.

Prije nego što smo vidjeli vozilo, riječ je uzeo domaćin. Izvršni direktor kompanije Hugo Bos, Klaus-Ditrih Lars, naglasio je koliko je snažna veza između modne industrije i industrije automobila, istakao dugogodišnju saradnju sa brendom Mercedes, a zatim smo vidjeli i kratku modnu reviju najnovije kolekcije Hugo Bosa. Nakon toga uslijedio je trenutak na koji su svi čekali – na binu su ušla dva GLC-a, jedan blatnjav, a drugi besprekorno čist, čime je Mercedes odmah stavio do znanja da se radi o vozilu za sve terene.

A onda, iznenađenje! Iz bijelog GLC-a izašla je manekenka Petra Njemcova, promotivno lice GLC-a. Harizmatična i ljupka Čehinja je objasnila šta ona kao supermodel i Mercedesov novi model imaju zajedničko.

"Ja zbog prirode posla putujem širom svijeta i zbog toga se u mnogim zemljama osjećam kao kod kuće. Dakle, osjećam se kod kuće bez obzira na teren, kao što glasi slogan za GLC. Druga stvar je to što zbog svog filantropskog posla moram da budem prilagodljiva na različite kulture i da radim u ruralnim zonama gdje moja fondacija gradi škole. Dakle, i ja i ovaj automobil moramo da budemo prilagodljivi, bez obzira na teren", kazala je Njemcova, na šta je direktor Mercedesa Diter Ceče dodao da je Petra očigledno zaboravila da ih povezuje i ljepota.

I zaista, izgled GLC-a ne treba posebno hvaliti. Ono što je jasno već na prvi pogled je da će ovaj model na ulici biti harizmatičan i osvajati pojavom upravo kao što je to čini Njemcova na modnoj pisti. U odnosu na GLK, koji je potencirao nešto grublji dizajn, GLC je sazdan od senzualnih zaobljenih linija. Stil je usklađen sa ostalim Mercedesovim SUV modelima nove generacije, pa su ga neki na prezentaciji okarakterisali i kao mali GLE.

"Ostvarili smo i veliki funkcionalni napredak u odnosu na prethodnika, posebno kad je riječ o prostoru u unutrašnjosti, na zadnjim sjedištima i u prtljažniku", kazao je Ceče. Povećanje međusosovinskog rastojanja od 12 centimetara je potpuno otišlo na prostor u kabini, posebno na zadnja sjedišta. Prtljažnik prima čak 580 litara.

U odnosu na GLK, dizajn enterijera je značajno izmijenjen. Novi stil kombinuje sportske linije sa elegancijom. Mercedes je ugradio veliki broj sistema udobnosti i pomoći, a tu su i unaprijeđene mogućnosti povezivanja sa eksternim uređajima i pametnim telefonima.

Komandna tabla je slična novim modelima u ponudi Mercedesa, što znači da je karakterišu pet okruglih ventilacionih otvora i veliki displej infozabavnog sistema. Novitet je tečno oblikovana centralna konzola na kojoj je komandna pločica osjetljiva na dodir. Sistem “Mercedes Connect me” omogućava različite vrste pomoći na putu, a uz aplikaciju brojne funkcije vozila možete da pratite i na mobilnom telefonu.

Novi GLC je i pored većih dimenzija, 80 kilograma lakši od GLK. Pored standardnog vješanja, u ponudi je vazdušno ogibljenje koje udobnost podiže na još viši nivo. Kako su nam rekli u kompaniji "Ljetopis Automotive", ovlašćenom zastupniku Mercedesa za Crnu Goru, GLC na naše tržište stiže krajem avgusta, kada će biti objavljene i cijene.

Motori štedljiviji do 20 odsto U početku će se na tržištu naći dizel verzija 220 d od 170 KS i pogonom na sve točkove. Snažniji turbodizel 250 d 4Matic ima 204 KS, a tu je i benzinac od 211 KS.

Svi oni su opremljeni sa novim devetostepenim automatskim mjenjačem. Zbog bolje aerodinamike, manje težine i doradama na motorima, oni troše čak do 20 odsto manje nego prethodni agregati.

Prvi put u segmentu, Mercedes lansira i hibridnu verziju GLC 350 E 4Matic snage 327 konja čija je potrošnja samo 2,6 l/100 km.

Njemcova: Sviđa mi se ovo što vidim

Iako se radi o supermodelu svjetske klase, Petra Njemcova je vrlo skromna i neposredna. Vrlo brzo smo stupili u komunikaciju sa njom, a ona je van protokola specijalno za “Vijesti” izrazila svoj doživljaj Mercedesa koji će promovisati u narednom periodu.

"Ono što mi se dopalo na prvi pogled je svakako dizajn, lijep je i moderan, a druga stvar je ono što ne vidim ali znam, a to je štedljivost. Ovaj auto može da bude sa klasičnim pogonom ili hibrid. Dakle, sviđa mi se ono što vidim i ono što znam o njemu", priča Njemcova. “Posebno sam uzbuđena što ću da budem prva koja će voziti ovu malu lutku. Sjedjela sam unutra i tamo je zaista fenomenalno, ali ću sjutra i da ga vozim."

"Živjela sam u Njojorku 16 godina, a tamo ljudi ne voze previše. Sada se vraćam u Evropu, i ovo će biti moj auto", odgovorila je Petra na naše pitanje šta je do sada vozila.

Pored svoje uloge u modnom svijetu, 35-godišnja Njemcova je osvjedočeni dobrotvor i filantrop, a zanimljivo je da je zamalo stradala u cunamiju koji je prije desetak godina pogodio jugoistočnu Aziju. Ona je tada preživjela tako što je na jednoj palmi čekala sapsioce punih osam sati.

Galerija

Bonus video: