ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Ovo su najkvalitetniji i najgori automobili ove godine

Prvi put za 29 godina koliko se obavlja ovo istraživanje, japanske marke su pale ispod prosjeka industrije
134 pregleda 2 komentar(a)
Salon automobila Beograd, Foto: Betaphoto
Salon automobila Beograd, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 18.06.2015. 07:16h

Kvalitet automobila evropske, korejske i američke proizvodnje je toliko poboljšan u posljednjih nekoliko godina, da japanski proizvođači koji su dugo bili standard kvaliteta, imaju problema da održe korak.

Najnovije istraživanje kvaliteta vozila američke konsultantske kuće J.D. Pauer je takođe konstatovalo da, uprkos stalnim problemima sa sistemima automobila za zabavu i za povezivanje s mobilnim telefonima, kvalitet počinje da se poboljšava u cjelini. Prvi put od 2012. godine kupci su ove godine prijavili manje problema u novim automobilima u odnosu na prethodnu godinu.

Istraživanje za 2015. godinu je obuhvatilo više od 84.000 kupaca automobila u februaru i martu i utvrdilo da je Porše ponovo na vrhu po kvalitetu. KIA je skočila za pet mjesta i zauzela drugo mjesto na listi, a Hjundai je četvrti. Jaguar, na trećem mjestu, i Infiniti zaokružuju prvih pet po anketi u kojoj je glavno pitanje bilo o problemima s novim automobilia u prvih 90 dana po kupovini.

Najgori je kvalitet automobila FIAT, Smart, Krajzler, Džip i Subaru.

Korejski brendovi predvode industriju sa samo 90 problema na 100 vozila, 11 problema manje nego prošle godine. Evropski brendovi su na drugom mjestu sa 113 problema čime su prvi put prevazišli japanske marke. Japanski proizvođači gledani zajedno su poboljšali rezultat na 114 problema na 100 vozila, dva manje nego prošle godine, a i Amerikanci su poboljšali kvalitet i to više od Japanaca, pokazuje istraživanje.

Prosjek industrije je 112 problema na 100 vozila, četiri manje nego prošle godine. Prvi put za 29 godina koliko se obavlja to istraživanje, japanske marke su pale ispod prosjeka industrije.

Porše je pobijedio treće uzastopne godine, sa 80 problema na 100 vozila, a Fiat je posljednji među 33 marke, sa 161 problemom.

Najveće poboljšanje je za godinu dana postigao Infiniti koji se popeo 18 mjesta, na peto mesto na rang listi, sa 97 problema, dok je najviše pao Dodž, za 19 mjesta, sa 143 problema.

Najbolje korporativne performanse imaju Dženeral motors, Hjundai, Nisan i Folksvagen, sa po četiri pobjednika u pojedinačnim segmentima istraživanja.