Žabljačkim gimnazijalkama gran pri na međunarodnom konkursu

Uz priznanja koja će im se uručiti u septembru u Sofiji, Dajana i Anja dobiće poziv da u drugoj polovini jula učestvuju u traveling ljetnjoj školi krasa koju organizuje UNESCO
170 pregleda 0 komentar(a)
gimnazijalke, reljef, Foto: Obrad Pješivac
gimnazijalke, reljef, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 14.06.2015. 12:50h

Žabljačkim gimnazijalkama Dajani Motika-Raonić i Anji Pješivac pripala je gran pri nagrada za učešće na trećem međunarodnom konkursu „Kras pod zaštitom-poklon za buduće generacije“ koje je organizovao Nacionalni institut za geofiziku, geodeziju i geografiju pri Bugarskoj akademiji nauka i Fondacija Centar za karstologiju „Vladimir Popov.

Da prestižno priznanje pripadne žabljačkim djevojkama odlučio je devetočlani žiri koji su sačinjavali stručnjaci iz Bugarske, Poljske, Češke i Japana, koji je njihov reljef izdvojio između 161 rada iz sedam zemalja.

One, i njihov mentor Milan Mirković su ga zaslužili višemjesečnom izradom motiva Prutaša, Škrčkih jezera, Bobotovog kuka i drugih dodirnih prostora tog dijela Durmitora. Rad je precizne razmjere 1:22.000, dimenzija 40X40 santimetara što je njihov posao činilo složenijim. Iz to, dodatno je vrijedan jer je rađen isključivo od prirodnih materijala.

Uz priznanja koja će im se uručiti u septembru u Sofiji, Dajana i Anja dobiće poziv da u drugoj polovini jula učestvuju u traveling ljetnjoj školi krasa koju UNESCO organizuje u atraktivnim kraškim područjima u Bugarskoj.

Na istom takmičenju prva nagrada za likovne radove pripala je takođe žabljačkoj gimnazijalki Anđeli Stešević a uz grand pri u izradi reljefa Dajana Motika Raonić proglađena je „srebrnom“ u konkurenciji likovnih radova.

Bonus video: