Roboti bili prespori na testu vojske

Takmičarski timovi složili su se da su neuspjesi dio razvoja i da će, što roboti više padaju, njihovo unapređenje biti bolje
59 pregleda 0 komentar(a)
roboti
roboti
Ažurirano: 14.06.2015. 11:15h

DARPA (engl. Defense Advanced Research Projects Agency), agencija Ministarstva obrane SAD-a odgovorna za razvoj novih tehnologija za američku vojsku, prošle sedmice održala je “audiciju” novih projekata dvonožnih robota.

Dan prije nego što su timovi započeli s takmičenjem, imali su priliku da isprobaju komplikovani poligon na kojem će se boriti za titulu najuspješnijeg, ali izgleda da im to nije previše pomoglo.

Naime, prvi dan završnih ispitivanja, dvonožni robotski prototipi padali su k'o na ledu.

Iako niko nije želio da vidi svog robota kako neuspješno završava poligon, sami timovi su često uz smiješak podizali svoje kreacije. Impresivna je i činjenica da je, uprkos vrlo “bolnim” padovima, većina robota trebala samo dobar restart i ponovo su bili spremni za poligon.

Robot Atlas tima IHMC je dvaput pao tokom prolaska poligona, ali osvojio je sedam od maksimalnih osam bodova. Slično je bilo i s robotom ekipe s MIT-a čija je dvonožna mašina pala na izlasku iz vozila, ali je uspješno dovršio stazu.

Takmičarski timovi sami su se složili da su neuspjesi sastavni dio razvoja i da će, što roboti više padaju, njihovo unapređenje biti bolje.

Međutim, teško je ne osjećati barem malo sažaljenja prema ovim automatskim jedinicama.

“Nevjerovatno je koliko smo personifikovali ove objekte. Oni su gomila aluminijuma i bakra, žica i programa. Nije da navijam za svoj računar kada obavlja zadatke. Ali, ljudi su na takmičenju navijali za robote i kada su zakazali, svi smo se osjećali loše. 'To sigurno boli', pomislio sam više puta. No, na kraju, ipak je riječ samo o mašini”, kazao je dr Gil Prat, vođa DARPA projekta.

Bonus video: