Za tri godine više od 14.000 osnovaca učilo pravila ponašanju na Internetu

Glumica Dubravka Drakić i istaknuti član digitalne zajednice Nikola Vulić su svojim motivacionim govorima kroz prizme roditelja, odnosno pasioniranog gejmera objasnili djeci da je internet koristan i zabavan, ali da prije svega mora biti bezbjedan, kako bi mogli da iskuse sve njegove prednost
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2015. 12:15h

Četvrta godina #SurfujPametno inicijative Telenor fondacije, u sklopu koje je više od 5.000 osnovaca od februara do maja sticalo znanje o bezbjednom korišćenju Interneta, danas je završena u Delta City-ju velikim događajem koji je okupio glavne učesnike inicijative.

Inicijativa je od 2012. do danas, u 20 opština i kroz 490 interaktivnih radionica u kontinuitetu edukovala 14.200 osnovaca koji su naučili pravila ponašanju na Internetu, društvenim mrežama, zaštiti ličnih podataka i bezbjednom surfovanju.

Glumica Dubravka Drakić i istaknuti član digitalne zajednice Nikola Vulić su svojim motivacionim govorima kroz prizme roditelja, odnosno pasioniranog gejmera objasnili djeci da je internet koristan i zabavan, ali da prije svega mora biti bezbjedan, kako bi mogli da iskuse sve njegove prednosti.

Finalisti foto i video konkursa na temu „Šta za tebe znači #SurfujPametno?“ i ambasadori sigurnog interneta su na zabavan i inovativan način potvrdili svoje znanje o sigurnom ponašanju na Internetu.

Autorima najboljih priča se obratio i izvršni direktor Telenora Majkl Malvebo, koji je pozdravljajući okupljene osnovce kazao da niko nije mogao da pretpostavi kakvim intenzitetom će inicijativa da se razvija.

„Izuzetno je zadovoljstvo biti dio #SurfujPametno priče i gledati kako broj edukovanih osnovaca raste a Inicijativa se, kao i globalna mreža, razvija i prilagođava. Siguran sam da ćemo i u godinama koje su pred nama biti tu za nove generacije učenika i da ćemo im na raspolaganje staviti tehnologije i edukaciju na najboljem nivou“, kazao je Malvebo.

Sekretarka Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije Sandra Veličković kazala je da je uvjerena da je broj djece na koje je Inicijativa uticala mnogo veći od broja djece koja su direktno učestvovala u projektu.

“Djeca, kao najveći korisnici interneta, ovaj medij doživljavaju kao sredstvo za zabavu i razonodu i predstavljaju potencijalno najranjiviju kategoriju u sajber prostoru, zbog čega je, sasvim prirodno, njihova zaštita u virtuelnoj sredini jedan od naših prioriteta“, saopštila je Veličković.

Sekretar Ministarstva prosvjete Slobodan Filipović rekao je da je jedan od zadataka Ministarstva prosvjete da inicira edukaciju djece u smislu korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija, razvija njihov osjećaj za pravilno korišćenje ove globalne mreže i omogući podršku mlađoj populaciji i obrazovnim ustanovama.

Filipović je podsjetio da je Ministarstvo prosvjete pokrenulo kreiranje kvizova pod nazivom “Pokaži šta znaš” (www.pokazistaznas.edu.me) prilagođenih osnovcima ali i široj populaciji, koji su postali sastavni dio Inicijative Surfuj Pametno.

Galerija

Bonus video: