Rizično koristiti motorno ulje iz neprovjerenih kanala

Proizvođač garantuje samo za ulja koja na tržište dolaze preko ovlašćenog uvoznika, jer on mora da poštuje standarde.
483 pregleda 4 komentar(a)
Motorno ulje splash, Foto: Oilchanged.net
Motorno ulje splash, Foto: Oilchanged.net
Ažurirano: 12.06.2015. 06:42h

Motorno ulje je najznačajniji faktor od koga zavisi pravilan i dugovječan rad motora. Zato je vrlo bitno kupovati kvalitetno ulje odgovarajuće specifikacije. Međutim, na tržištu postoje i proizvodi koji potiču iz neprovjerenih kanala.

“Proizvođač ulja garantuje samo za proizvode koji se distribuiraju preko ovlašćenog uvoznika, i samo za to ulje može da tvrdi da ispunjava specifikacije i standarde”, kaže Vesko Vratnica, voditelj prodaje u “Orbico Crna Gora”, ovlašćenom uvozniku maziva Shell, jednom od najvećih svjetskih proizvođača motornih ulja.

"Rizik kupovine ulja koje dolazi iz neprovjerenih kanala je to što je ono prošlo nekoliko preprodavaca i nekoliko magacina, pa ne znamo u kakvim uslovima je skladišteno i da li je pri isteku roka trajanja. Takođe, u nepropisnim uslovima ulje može da bude kontaminirano vlagom, koja negativno utiče na motor".

Da stvar bude gora, nije nemoguće da naletite i na falsifikovano ulje . Nedavno nam je savjetnik u Danskom zavodu za patente i žigove Kenet Rajt, kazao da je ova oblast posebno izazovna za falsifikatore.

“Falsifikatori etiketa i ambalaže su toliko vješti da se golim okom ne može primijetiti razlika ni po izgledu pakovanja ni po izgledu ulja. Hemijski sastav može da se utvrdi samo laboratorijskom analizom”, objašnjava Vratnica.

Falsifikovanju su, logično, najviše izloženi proizvodi najzvučnijih premijum brendova, jer se na njima može ostvariti najveća zarada, mada nijesu pošteđeni ni manje poznati brendovi. Falsifikatori ne prežu ni od najgrubljih prevara potrošača.

“Dešava se da analizom ulja u fabričkoj ili nezavisnoj laboratoriji ustanovimo da se u ambalaži sa oznakom potpuno sintetičkog ulja 5W30 ili 5W40 nalazi mineralno ili polusintetičko ulje potpuno drugačije viskoznosti, koje u kratkom roku može da ošteti motor”, objašnjava Vratnica.

Dakle, jedini način da budete sigurni da kupujete to što je označeno na etiketi je da nabavljate proizvode koji dolaze iz mreže ovlašćenog uvoznika. Pored toga, Shell je u Crnoj Gori uveo dodatne etikete na proizvodu, a uskoro će objaviti i listu servisa koji koriste samo originalno Shell ulje .

“Kad su u pitanju proizvodi koje mi zastupamo na tržištu, put isporuke je jasan i najkraći mogući. Ulje dobijamo direktno iz Shell rafinerije i direktno ga isporučujemo krajnjem kupcu kroz mrežu naših partnera u Crnoj Gori”, priča Vratnica i otkriva gdje možete da kupite Shell ulja, čiji kvalitet garantuje proizvođač. To su: Montenegro Lubricants, Castellana, Sincommerce, Monteparts, Auto Zeta, ALCRO, Ansa, Trend auto, Čelebić, Automont, Composite Works, Una, Mivis, Vuk Petrol i Rotor.

Posljedice koje na motor ostavlja falsifikovano ulje

- Loše podmazivanje dovodi do naglog povećanja temperature i deformacije djelova motora.

- Pad pritiska ulja zbog neodgovarajuće viskoznosti ili kvaliteta rezultira povećanim trenjem i habanjem svih pokretnih djelova motora

- Povećana buka motora i sporiji start nastaju zbog prekida uljnog filma, kada dolazi do dodira metal o metal, slabije kompresije I slabije vuče

-Nedostatak deterdžentskih i depresantskih aditiva dovodi do sljepljivanja klipnih prstenova i povećane naslage na ventilima

- Curenje ulja na zaptivkama zbog nedosatatka aditiva koji obezbjeđuje kompatibilnost sa zaptivkama

- Otežano pokretanje motora u zimskim uslovima ukazuje na nedostatak aditiva koji obezbjeđuje snižavanje tačke zgušnjavanja ulja ili indeksa viskoznosti.

- Korozije nastaje zbog nedostatka odgovarajućeg aditiva

- Pojava pjene koja vrlo nepovoljno utiče na podmazivanje

- Nekvalitetno bazno ulje brzo isparava na radnim temperaturama motora, te je u tom slučaju neophodno i češće dolivanje ulja

- Oštećenja ventila i bregastih osovina nastaju zbog upotrebe ulja sa aditivima koji pri sagorijevanju stvaraju velike količine pepela

Bonus video: