PRVA VOŽNJA

Mazda CX-3 - sportski recept za kompaktni krosover

Utisak nakon probnih vožnji u Barseloni je da CX-3 osim karakterističnog Kodo dizajna i Skyactiv tehnologija, ima još jedan jak adut, a to su odlične vozne osobine za vozilo ove kategorije.
143 pregleda 0 komentar(a)
Mazda CX-3 Barselona, Foto: Mazda, Saša Marković
Mazda CX-3 Barselona, Foto: Mazda, Saša Marković
Ažurirano: 11.06.2015. 07:47h

Segment malih SUV automobila je trenutno među najpopularnijim u Evropi, a taj trend će se nastaviti i u budućnosti.

Procjenjuje se da će 2017. godine na Starom kontinentu da bude prodato oko 800.000 ovakvih vozila. Naravno, Mazda želi što veći dio ovog kolača, pa je nedavno predstavila CX-3, auto koji ima zadatak da se suprotstavi Reno Kapturu, Opel Moki i ostalima.

Koliko potencijala ima da u tome uspije, pokušali smo da dokučimo nakon prve probe ovog automobila u Barseloni.

Kada birate partnera, ili kao u ovom slučaju automobil, prvi utisak može da bude odlučujući. Mazda CX-3 u tom dijelu može da bude samouvjerena.

Ovaj mali SUV nije samo umanjena verzija popularnog CX-5, već ima svoj jedinstveni nastup. Snažne linije i uvjerljive proporcije kombinovane su sa malim prepustima preko osovina i čvrstim stavom.

Dinamični bokovi su jako prijatni za oko, a veliki točkovi su, čini se, nešto bez čega CX-3 ne bi izgledao ovako dobro. Optičke paralele sa Mazdom 2 imaju itekako jaku osnovu. Oba modela leže na istom međuosovinskom razmaku od 2,57 m, ali je CX-3 za 20 cm duži, a par centimetara i širi i viši.

Bliskost sa "dvojkom" je jasno vidljiva i u unutrašnjosti. Naravno, to ni u kom slučaju nije nedostatak. Jednostavan, ali elegantan dizajn je vrlo prijatan za oko. Sve kontrole su na dohvat ruke, a kvalitet materijala i završna obrada su vrlo ubjedljivi.

U bogatijim paketima opreme, kao što je slučaj kod modela koje smo probali u Barseloni, naći ćete i vrlo luksuzne materijale kao što su koža i pliš, pa CX-3 može da konkuriše i modelima iz premijum segmenta.

Kad je riječ o komforu, Mazda se hvali podatkom da je prostor na prednjim sjedištima kod CX-3 najbolji u klasi. Pozadi je prostor za koljena prihvatljiv, ali ne preko prosjeka klase.

Prtljažnik prima 350 litara. Što je na nivou konkurencije. Pozitivne strane su niska donja ivica i podesiva podnica.

Tehnološki napredak Mazde je očigledan i u ovom vozilu. LED farovi, Internet konekcija i sistemi pomoći kao što su radarski tempomat i upozorenje na mrtvi ugao. Tu je i MZD konekt, multimedijalni sistem koji omogućava uvezivanje pametnog telefona, a kojim se upravlja pomoću rotacionog prekidača na cnetralnoj konzoli, bez potrebe da se skreće pogled sa puta.

Kao i ostali Mazdini modeli u posljednjih nekoliko godina, novi CX-3 je dobio sve prednosti SKYACTIV tehnološke ekspertize. Osnova ovog pristupa je Mazdina namjera da smanji težinu svih svojih modela, i tako poboljša performanse i smanji potrošnju goriva.

Luksuzni osjećaj u vožnji je rezultat odlične izolacije od buke. Iako prelazak preko ležaćih policajaca nije baš neosjetan, CX-3 bez problema upija manje neravnine.

Na sreću, ta udobnost ne ide nauštrb zabave u vožnji. Naprotiv. Kao i ostali Mazdini automobili, CX-3 je dizajniran da bude pravi vozački auto. Upravljač je dobro odmjeren, brz i precizan, što vam omogućava da tačno odredite putanju.

Uprkos visokoj konstrukciji, CX-3 je stabilniji i upravljiviji u seriji krivina od većine rivala, u šta smo se uvjerili na brdskim putevima iznad Barselone.

Dakle, Mazda CX-3 je izraziti favorit za sam vrh svoje klase. Ali šta je sa cijenom? Od ovlašćenog uvoznika Mazde za Crnu Goru dobili smo informaciju da će ovaj automobil biti dostupan već od naredne sedmice, a da će cijena dobro opremljenog osnovnog benzinca da bude 15.170 eura.

Motori odgovarajuće, a ne smanjene zapremine

Japanci su uporni u svojoj filozofiji da motori treba da imaju odgovarajuću, a ne smanjenu zapreminu. Rezultat toga je činjenica da je jedini benzinac u ponudi atmosferski dvolitraš u verzijama od 120 i 150 konjskih snaga. Slabiji se isporučuje samo sa prednjim pogonom, dok jači ide uz pogon na sve točkove.

Bez obzira koju varijantu da odaberete, računajte na nešto slabiji odziv na gas u nižim obrtajima, ali zatim slijede snažna ubrzanja praćena jačim zvukom.

Reski šestostepeni manuelni mjenjač je precizan i sportski, baš kao što i očekujemo od Mazde.

U ponudi je i novi dizel zapremine litar i po koji razvija 105 KS. Ova mašina ima izuzetno tih rad u leru, a tek kasnije osjetite tipičan dizel zvuk. Ovaj motor snažno vuče već od prvog pritiska na gas. Maksimalni obrtni moment od 270 Nm se dobija već na 1.600 obrtaja. Kataloška potrošnja mu je četiri litra, a može se naručiti i sa prednjim i sa 4x4 pogonom.

Mazda CX-3 Skyactiv-G 150 AWD – tehnički podaci

Motor: Četvorocilindarski benzinac bez turbopunjenja • Zapremina: 1.998 cm3 • Snaga: 150 KS • Obrtni moment: 204 Nm pri 2.800 o/min • Najveća brzina: 200 km/h • Ubrzanje 0-100 km/h: 8,7 s • Mjenjač: Šestostepeni manuelni • Potrošnja: 6,4 l/100 km • D/Š/V: 4.274 / 1.765 / 1.535 mm • Prtljažnik: 350 l • Težina: 1.310 kg