Evo koliko bi danas koštalo građenje piramida, koloseuma...

Poznate građevine koje su danas svjetske atrakcije su građene kada je mnogo teže bilo obezbjediti materijale i ljudstvo
251 pregleda 10 komentar(a)
piramide Egipat, piramida, Foto: Shutterstock
piramide Egipat, piramida, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.06.2015. 11:11h

Iako su danas prepoznatljivi kao simboli čovječanstva, često se zaboravlja koliko je potrebno bilo sagraditi momumente kao što su Velika piramida ili Koloseum u Rimu.

Poznate građevine koje su danas svjetske atrakcije su građene kada je mnogo teže bilo obezbjediti materijale i ljudstvo.

Daily Mail je otkrio koliko bi danas koštalo da se izgrade takve građevine, i očekivano najskuplja bi bila izgradnja Velike piramide u Gizi koja bi koštala nešto preko 777 miliona eura.

Samo materijal za gradnju piramide bi koštao skoro 690 miliona eura. Originalna piramida je građena skoro 30 godina, i gradilo je desetine hiljada ljudi. Danas bi bilo potrebno 600 radnika za čije plate bi trebalo izdvoji preko 35 miliona, i 53 miliona za dizalice, što zajedno sa krečnjakom košta preko 777 miliona eura.

Koloseum u Rimu je izgrađen za 10 godina, a danas bi koštao 336 miliona eura. Materijal od kog je napravljen (travertin) bi koštao 143 miliona,

Ajfelova kula bi danas koštala preko 27 miliona eura, a prvobitno je bilo potrebno dvije godine da se napravi. Danas bi materijali bili relativno jeftini, najviše bi koštala boja, i to preko pola miliona eura.

Krivi toranj u Pizi bi koštao 3.6 miliona, od čega bi preko 2.5 miliona otišlo na nabavku bijelog mermera od kog je građen. Impozanta statua Hrista u Rio de Žaneiru bi danas koštala nešto preko 1.2 miliona eura, a Kip slobode u Njujorko malo preko milion eura.

Bonus video: