Kako da očistite insekte sa vozila

“Ako u sistemu za pranje i dalje ima dosta vode pomiješane sa antifrizom, koncentrat ljetnjeg sredstva će pomoći”
532 pregleda 0 komentar(a)
Čišćenje auta, Foto: Sonax
Čišćenje auta, Foto: Sonax
Ažurirano: 02.06.2015. 17:33h

U periodu godine koji je pred nama, vozači se često srijeću sa smetnjom koju predstavljaju mrtvi insekti na vjetrobranskom staklu. Nekad i nakon manje od 100 km vidljivost bude znatno ometena. Brisači često ne mogu da izađu na kraj sa takvim stanjem, često zbog toga što u sistemu za pranje stakala i dalje stoji zimska tečnost protiv smrzavanja, čiji hemijski sastav nije stvoren za uklanjanje mrtvih buba.

Da bi postigli kristalno jasan pogled kroz staklo na vozilu morate da u posudu tečnosti za pranje vjetrobrana sipate ljetnji aditiv. Pošto zimi gotovo i da nema aktivnih insekata napolju, nije neophodno da antifriz u sistemu sadrži specijalne aditive za umekšavanje i uklanjanje mrtvih insekata. To je zadatak specijalnih ljetnjih koncentrata, koje bi vozači trebalo da koriste do naredne zime.

“Ako u sistemu za pranje i dalje ima dosta vode pomiješane sa antifrizom, koncentrat ljetnjeg sredstva će pomoći”, kaže Filip Puls, ekspert njemačkog TUV SUD, organizacije za kontrolu kvaliteta.

Jedan pritisak na polugu prskalice tokom vožnje neće imati posebno mnogo uspjeha. Da bi uklonili mrtve insekte prilijepljene za staklo, potrebno je prskati najmanje tokom tri ciklusa rada brisača.

U nekim slučajevima metlice brisača stradaju kada se koriste za uklanjanje insekata. Ljušture su često izuzetno tvrde. Zapravo, tvrđe su od leda, pa pažljivi vozači treba da izbjegavaju korišćenje brisača u takvim slučajevima. Ako ih ima mnogo na vjetrobranskom staklu eksperti TUV-a predlažu upotrebu specijalnog sunđera. Savjet: prije čišćenja natopite staklo tako što ćete aktivirati prskalice dok su brisači odvojeni od stakla.

Na specifikaciji jeftinih metlica brisača često piše da su napravljene od “prirodne gume”, ali je sintetička guma ipak dosta bolja za čišćenje stakla. Optimalni proizvodi su oni napravljeni od dvokomponentnih materijala, gdje je dio dio metlice sintetički, a dio od prirodne gume. TUV preporučuje proizvode renomiranih brendova, koji imaju duži upotrebni vijek koji opravdava njihovu višu cijenu.

Moderni automobili su često opremljeni brisačima bez uzdužnih nosača, koji čiste efikasnije od klasičnih metlica, posebno pri većim brzinama kretanja vozila, a i trajniji su. Ovakav dizajn se može naći i za starije automobile. Oni su dosta skuplji od klasičnih, ali i traju do dvije godine, ističe TUV.

Sonaksova tečnost najbolja na testiranjima

Tečnost za pranje stakala marke Sonaks pobjednik je testa koji je sprovela renomirana njemačka asocijacija za tehničku kontrolu GTU.

Sonaksov proizvod za ljetnju upotrebu u pakovanju od tri litra nadmašio je osam konkurentskih proizvoda i dobio ocjenu “vrlo preporučljiv”.

Efekat tečnosti za pranje stakala stručnjaci ove asocijacije su testirali na specijalnom stolu izlažući staklo hemijskoj mješavini otpadaka gume, prašine od kočnica, motornog ulja, insektima i raznim drugim materijama koje se srijeću na drumovima.

Pakovanje ove tečnosti od tri litra na našem tržištu košta nešto manje od 7 eura, a moguće je razređivati je sa vodom u odnosu 1 prema 1.

Bonus video: