I bicikl treba održavati: Obavezno podmazivanje lanca

Najviše kvarova nastupa zbog nepravilnog korišćenja stepena prenosa
779 pregleda 2 komentar(a)
bicikl, Dražen Stojanović, Foto: Saša Marković
bicikl, Dražen Stojanović, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 02.06.2015. 05:52h

Vožnja bicikla pored pozitivnih efekata po zdravlje i životnu sredinu, predstavlja i vrlo jeftin način prevoza u gradu. Koliko jeftin, zavisi i od uslova korišćenja, ali i od stila vožnje i od preventivnog održavanja.

Bicikli su značajno napredovali u zadnjih par decenija, pa danas gotovo svaki tip posjeduje mjenjač. Upravo u tom sklopu se krije najveći uzročnik za prevremeno oštećenje pojedinih djelova, kažu serviseri.

"Ukoliko se brzine ne koriste pravilno, dolazi do ubrzanog habanja pogonskog sklopa, pa će se vlasnik bicikla vrlo brzo suočiti sa troškovima zamjene tih komponenata”, kaže Dražen Stojanović, serviser u prodavnici bicikala “Tempo”.

Za dug vijek pogonskog mehanizma važno je i redovno podmazivanje lanca. Prije svake druge ili treće vožnje potrebno je isprskati lanac specijalnim teflonskim sprejom koji košta oko pet eura.

"Bicikl treba okrenuti naopačke, lagano okretati pedalu jednom rukom, a drugom prskati sprej po lancu dok on prelazi preko zupčanika na zadnjem točku. Sa prskanjem ne treba pretjerivati. Dovoljno je da se lanac okrene za jedan ciklus, a sprej će se preko njega prenijeti i na zupčanike", kaže Stojanović. Sa mjenjačima, ako su kvalitetne izrade (najkvalitetniji su Shimano) i dobro naštelovani, rijetko ima problema.

Naravno, treba računati na zamjenu potrošnih materijala, kao što su kočione obloge i diskovi, i gume. Vlasnik bicikla sam može da uoči kad su kočione obloge potrošene, a to mu olakšava linija trošenja koja je označena na njima. Kod modernih bicikala postoje i disk kočnice, kod kojih bučniji rad pri kočenju i oslabljena kočiona sila ukazuje da su paknovi pri kraju.

Procjena stanja gume bicikla je slična kao kod automobila, kada se istroše kramponi ili gazni blokovi, pneumatik je zreo za zamjenu.

Pravilnom upotrebom kočnica, trošenje kočnica i guma možemo da smanjimo na najmanju mjeru.

"Preporučuje se ravnomjerno kočenje i prednjom i zadnjom kočnicom, i to tako što se prvo lagano aktivira zadnja, a onda se uključi i prednja. Za manje habanje guma vrlo važan faktor je i održavanje propisnog pritiska u njima, koji je najčešće od 3,5 do 4 bara.

Pred samu vožnju, preporučuje se da provjerite ima li praznog hoda u točkovima, pogonskom sklopu i volanu.

"Na novijim biciklama fiksatori osovina su u vidu ekscentara, pa biciklista prije vožnje treba da provjeriti jačinu ekscentra, da se on ne bi otvorio i da ne bi došlo do pada", savjetuje Stojanović.

Nakon kupovine bicikla potrebno je odraditi i redovni servis. Vrijeme za taj servis dolazi nakon mjesec-dva vožnje ili oko 200 pređenih kilometara, kada se sve komponente razrade. Tada serviseri dotežu i šteluju sajle mjenjača i kočnica i provjeravaju druge djelove, što obezbjeđuje savršeno funkcionisanje bicikla.

Troškovi održavanja:

  • Prvi servis**: 5€
  • Pogonski lanac: od 5€ naviše
  • Kočione obloge (komplet): od 2,5€ naviše
  • Kočione pločice: od 12€ naviše
  • Guma unutrašnja: 2,5 – 5,5 €
  • Guma spoljašnja: od 5€ naviše

*po cjenovniku servisa bicikala “Tempo” **besplatan za bicikla kupljena u prodavnici “Tempo”

Pravilnim kombinovanjem brzina čuva se lanac i pogon

Da ne bi došlo do ubrzanog habanja i oštećenja lanca i ostalih pogonskih komponenti, treba se pridržavati određenih pravila pri kombinovanju brzina, to jest položaja lanca na zupčanicima pedala i osovine zadnjeg točka.

U slučaju prikazanom na grafikonu imamo tri zupčanika na osovini pedala (pogon), i deset na osovini zadnjeg točka (kaseta), što je teoretski 30 brzina. Međutim, u praksi treba da se koristi manji broj kombinacija brzina. Najmanji zupčanik na pogonu treba kombinovati sa najvećim zupčanicima na kaseti, srednji sa srednjim na kaseti, a najveći na pogonu samo sa par najmanjih na kaseti. U prevodu, prva brzina naprijed ide sa prvom i drugom pozadi, drugu je najbolje kombinovati sa petom i šestom, a treću prednju sa devetom i desetom pozadi.

U svakom slučaju nedozvoljeno je koristiti prvu prednju sa velikim brzinama pozadi ili treću prednju sa najmanjim pozadi, jer tada lanac pod velikim uglom naliježe na zupce iubrzano se haba.

Bonus video: