Opušci mogu biti vrijedan izvor energije, možda ih više nećete bacati tako olako

Opušci se uglavnom sastoje od vlakana celuloznog acetata, pa se smatraju toksičnim i štetnim za okolinu ali moguće ih je preraditi u koristan materijal
0 komentar(a)
opušci, pikavci, Foto: Shutterstock
opušci, pikavci, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.05.2015. 10:38h

Južnokorejski naučnici su ustanovili da se opušci od cigareta mogu koristiti za skladištenje energije, piše Business Insider.

Rezultati njihovih eksperimenata, tokom kojih su određena vlakna iz opušaka izmijenili hemijskim procesom pirolize, dokazali su da određena količina tog omraženog otpada pod određenim uslovima može u sebi, upravo zahvaljujući tvarima koje sadržava, da čuva energiju.

Rezultati idu toliko daleko da najavljuju kako bi tehniku mogli da razviju do mjere da se pomoću opušaka pune mobilni telefoni, pokreću električna vozila, vjetrenjače ili neke mašine.

Prednost te potencijalne nove sirovine za skladištenje energije u odnosu na klasične baterije je što mogu da se brzo napune bez potrebe za posebnim hemijskim reakcijama.

Opušci se uglavnom sastoje od vlakana celuloznog acetata, pa se smatraju toksičnim i štetnim za okolinu ali moguće ih je preraditi u koristan materijal.

"Naša je studija pokazala da se iskorišteni opušci mogu preraditi u vrijedan karbonski materijal i to veoma jednostavnim postupkom koji istovremeno pruža i zeleno rješenje energetskih potreba današnjice", rekao je profesor i koautor studije Đongheop Ji.

Isto tako, mogu da traju puno duže, ali jedna od mana nove tehnike u razvoju je što moraju biti glomazni, odnosno zbog njihove male veličine nemaju veliku količinsku sposobnost čuvanja energije.

Takve vrste baterija morale bi da budu puno veće od klasičnih kako bi zadržale jednaku količinu energije, a bile bi i znatno skuplje.

Ali, upravo je to uzbudljiv dio istraživanja - osnovna sirovina potrebna za proizvodnju, to jeste opušci, nije ni skupa ni teško dostupna.

Svake godine u svijetu tone otrovnih opušaka završe u smeću, što je postalo velik teret za okolinu, zdravlje i ekonomiju.

Iako je ovo tehnika koju će se tek početi intenzivno razvijati, otkriće je otvorilo nova vrata i mogućnosti za alternativnom proizvodnjom i skladištenjem energije, kao i rješenjem za otrovne tvari iz opušaka koje širom svijeta predstavljaju problem.

Dnevnik.hr

Bonus video: