Robot na četiri noge preskače prepreke poput pravog geparda

Za mapiranje terena, robot gepard koristi radarski sistem LIDAR. Da bi vidio kuda se kreće, robot koristi algoritam planiranja rute, koji mu omogućava da unaprijed skenira koruženje i odredi najbolji način za savladavanje prepreke
2 komentar(a)
robot gepard, Foto: Screenshot
robot gepard, Foto: Screenshot
Ažurirano: 30.05.2015. 09:15h

Inženjeri sa Masačuset Instituta za tehnologiju (MIT) uspješno su testirali robota koji je sposoban da samostalno skokom savlada prepreku visine do oko 45 centimetara (18 inča), što je prvi takav uspjeh četvoronožnog robota u svijetu.

Ovaj robot, inspirisan gepardom, najbržom životinjom na svijetu, je tako oborio svoj prethodni rekord od oko 33 centimetra (13 inča), trčeći brzinom od oko 8 kilometara (5 milja) na sat.

Za mapiranje terena, robot gepard koristi radarski sistem LIDAR. Da bi vidio kuda se kreće, robot koristi algoritam planiranja rute, koji mu omogućava da unaprijed skenira koruženje i odredi najbolji način za savladavanje prepreke.

Na stazi sa čvrstom podlogom, te na terenu kakav je prikazan u videu, ovaj robot jeu savladavanju prepreka bio uspješan u 90 odsto slučajeva.

Ekipa sa MIT želi da napravi robota koji će samostalno moći da savladava i prepreke na mekim površinama, poput trave.

Bonus video: