"Đavolji instrument": Naučnici traže zabranu gumica za brisanje

U nekim je školama korektor već zabranjen, nakon što je otkriveno da su učenici udisali njegove oštre mirise oponašajući drogiranje
87 pregleda 3 komentar(a)
gumica za brisanje, Foto: Shutterstock
gumica za brisanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.05.2015. 07:29h

Kognitivni naučnici (naučnici koji proučavaju pamćenje) predlažu da se gumice za brisanje tragova olovke zabrane za upotrebu u školama.

Profesor sa Univerziteta Kings College u Londonu, Gaj Klakston, pokrenuo je lavinu komentara i rasprava nakon što je kazao da je gumica za brisanje "đavolji instrument".

U nekim je školama korektor već zabranjen, nakon što je otkriveno da su učenici udisali njegove oštre mirise oponašajući drogiranje.

Slična sudbina, ali ne zbog istog razloga, mogla bi snaći i gumicu za brisanje. Kognitivni naučnik je rekao da školska gumica podstiče "kulturu srama", jer nas podstiče da obrišemo ono u čemu smo pogriješili i navodi nas na razmišljanje kako griješiti nije normalno ni poželjno.

Profesor Klakston je saglasan sa naučnicima i navodi da je bolje prihvatiti grešku jer je upravo to ono što će nam se desiti u stvarnom svijetu, piše BBC.

"Smatram da bi zabrana upotrebe gumice za brisanje bila suluda, previše drakonska", rekao je Džon Koe, portparol britanskog Nacionalnog udruženja za osnovnoškolsko obrazovanje.

"Takođe mislim da korištenje gumice za brisanje u nekim slučajevima ne bi trebalo biti dozvoljeno. Da ja predajem na času matematike, želio bih da vidim kako su učenici došli do rezultata i u čemu su na tom putu pogriješili kako bih mogao da im objasnim zbog čega se neki koraci u rješavanju matematičkih zadataka ne sprovode u svim tipovim istih", rekao je Koe te dodao da bi učitelji i profesori trebalo d abudu svjesni grešaka koje prave učenici kako bi im lakše objasnili u čemu griješe.

Profesor Klakston ističe da dopuštajući im da "obrišu" svoje greške, djecu ne pripremamo za stvarni svijet u kojem se greške događaju svakodnevno.

Iako bi zabranjivanje korištenja gumice za brisanje pomoglo djeci u odrastanju, mnogi se pitaju do čega će to dovesti. Kako se sve više nastave odvija preko računara, pitanje je hoćemo li i sa tastature ukloniti taster "delete" (obriši)?

Dnevnik.hr

Bonus video: