Vozili smo Sitroen C4 kaktus: Dizajnerski hit, porodična crta

Ispod "otkačene" spoljašnjosti se krije funkcionalan automobil koji može da zadovolji većinu porodičnih potreba
166 pregleda 2 komentar(a)
Sitroen C4 kaktus (Novine)
Sitroen C4 kaktus (Novine)
Ažurirano: 12.05.2015. 14:43h

Inovacije i avangarda su drugo ime Sitroena. C4 kaktus svojim izgledom nastavlja tradiciju svojih predaka koji i danas oduševljavaju poklonike automobilizma. Ali da li je dizajn jedini adut ovog “otkačenog” vozila? Odgovor na ovo pitanje smo potražili tokom višednevne praktične probe.

Samu pojavu nije potrebno previše komentarisati. Prema C4 kaktusu teško ko može da ostane ravnodušan. Ako ne želite da budete primijećeni ovo nije auto za vas. Ali iako je dizajn nesvakidašnji, konstrukcija je zapravo vrlo jednostavna. Francuzi su akcenat stavili na smanjenje težine, pa je C4 kaktus u baznoj verziji težak samo 965 kg, čak 200 kg manje u odnosu na standardni C4. To je postignuto upotrebom lagane platforme i materijala karoserije, kompaktnih motora i eliminisanjem nepotrebnih elemenata iz enterijera.

Pored uskih dnevnih svjetala, specifičnih krovnih nosača i zatvorene maske, najprepoznatljiviji detalj su sigurno vazdušni jastučići na vratima i na branicima, koji su vjerovatno bili inspiracija za ime kaktus. Međutim, oni nijesu tu samo zbog vizuelnog efekta. Ulogu im je da amortizuju udare na parkinzima i spriječe oštećenja lima.

Enterijer vas ni u kom slučaju neće razočarati. Ne nedostaje mu ni stila ni komfora. Sitroen je dosta vodio računa o detaljima, a jedan od njih su ručke na vratima u obliku kaiša. Na ovaj način Francuzi su malo zakamuflirali činjenicu da je za izradu korišćena nešto tvrđe plastika.

Primijetićete da nema dugmića kojima kontrolišete klimu ili muzički uređaj. Sve to je prebačeno na veliki ekran osjetljiv na dodir, na kome očitavate i podatke o vožnji, čime je takođe postignuta značajna ušteda u težini. U kabini mogu da se udobno smjeste četiri osobe, a dizajneri Sitroena su podizanjem velike, lijepo ukrašene kasete napravili dodatni prostor za noge suvozača.

Pozicija vozača je više nego dobra, jer sjedi visoko i ima bolji osjećaj. Međutim, volan se podešava po visini, ali ne i po dubini, pa ćete imati osjećaj da ćete morati da se protegnete da bi ga dohvatili. Prostor na zadnjim sjedištima je sličan kao kod standardnog C4, iako je kaktus prilično kraći. Putnici pozadi ne mogu da spuste zadnje staklo, već samo da ga bočno otškrinu. Tako se uštedjelo čak 11 kg.

Ali koliko često otvaramo zadnja stakla na vozilu?

Kada se u obzir uzme da je dugačak samo 4,16 m, onda je i zapremina prtljažnika od 358 litara zadovoljavajuća. Moraćete da zažmurite na jedno oko i po pitanju velike dubine koja ne olakšava izbacivanje težeg prtljaga.

Vjerovatno ćete se upitati i zašto je naslon zadnje klupe izrađen u jednom komadu, ali tako je skinuto čak šest kilograma.

Međutim, kaktus će vas vrlo dobro poslužiti tamo gdje možda nijeste očekivali. Zbog dosta velikog odstojanja od tla (13 cm), on je vrlo upotrebljiv van asfalta. Bez bojazni ga možete voziti šumskim putevima i grubljim makadamom, gdje se i zbog svoje pojave on osjeća kao kod kuće.

Uštedama nikad kraja. Jedan od prioriteta pri izradi kaktusa je bila i niska konačna cijena vozila. Osnovna benzinska varijanta kod crnogorskog zastupnika košta 12.900 eura, a dizelska 14.900 eura. Zbog bogate opreme testni primjerak je dosta skuplji. Kamera za vožnju unazad, aluminijumski točkovi, specijalna metalik boja i posebno dekorisana unutrašnjost od pliša podižu cijenu na 19.670 eura.

Udobnost preča od brze vožnje

Kad je riječ o vožnji, kod C4 kaktusa je na prvom mjestu udobnost. Vješanje je prilično mekano, a ko želi da maksimalno uživa čak i preko neravnih terena, preporučujemo točkove manje od ovih 17-inčnih kod testnog primjerka. Koji god model odaberete, možete da računate na ekstremno komforna i mekana sjedišta (plišana u testnom modelu).

Sitroen C4 kaktus je vrlo lagan za manevrisanje, zahvaljujući upravljaču koji postaje laganiji na manjim brzinama, a preglednost je više nego dobra zbog četvrtaste konstrukcije.

Kaktus nije stvoren za brze krivine, jer se zbog mekanog ogibljenja i visine vozilo prilično naginje. Ovaj auto vas navodi na opušteniji ritam, da uživate u načinu na koji on upija svaku izbočinu na putu.

Bonus video: