Tesla prodao više od 10.000 električnih vozila u prvom kvartalu

Kompanija je u prva tri mjeseca imala gubitak od 45 miliona dolara, odnosno 36 centi po akciji, što je bolje od 50 centi gubitka po akciji koliko je prognozirano na berzama na Vol Stritu
0 komentar(a)
Tesla S sedan, Foto: Reuters
Tesla S sedan, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.05.2015. 10:44h

Proizvođač električnih automobila "Tesla Motors" je u prvom kvartalu ove godine isporučio rekordnih 10.045 vozila, čime je premašio predviđanja njujorške berze.

Kompanija je u prva tri mjeseca povećala prihode na 939,9 miliona dolara.

Ipak, zbog velikih ulaganja u nove proizvode i fabrička postrojenja, neto gubitak američke kompanije porastao je na 154 miliona dolara, odnosno 1,22 dolara po akciji, u odnosu na 40 centi po akciji u istom periodu prošle godine.

"Tesla" je saopštio da ti podaci nisu konačni i da ne pokazuje pravi učinak jer nisu uračunati svi prihodi. Kompanija je u prva tri mjeseca imala gubitak od 45 miliona dolara, odnosno 36 centi po akciji, što je bolje od 50 centi gubitka po akciji koliko je prognozirano na berzama na Vol Stritu.

Narudžbine "modela S sedan" porasle su u Sjevernoj Americi i Evropi, ali je prodaja u Kini i dalje ispod očekivanja, navodi se u saopštenju kompanije, čije je sjedište u gradu Palo Alto u Kaliforniji.

U saopštenju se dodaje da je kompanija uvjerena da će ove godine prodati 55.000 "modela S sedan" i terenskih vozila "modela X", koji tek treba da se nadje u prodaji.

Kompanija radi i na novom "modelu 3 sedan", čiji bi prototip trebalo da bude predstavljen sledećeg marta, a njegova prodaja planira se za 2017. godinu. Cena novog električnog automobila bila bi duplo manja od početne cene "modela S", koji je koštao 70.000 dolara.

Sledeće godine trebalo bi da bude otvorena i nova fabrika baterija u Nevadi.

Bonus video: