ČELNIK GRUPACIJE NAJAVIO

Folksvagen će smanjiti troškove i povećati profitabilnost

Ovaj sastanak dolazi samo nekoliko dana pošto je Ferdinand Pih podnio ostavku na funkciju predsjednika Folksvagena
0 komentar(a)
Folksvagen, Foto: Shutterstock.com
Folksvagen, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 05.05.2015. 17:25h

Generalni direktor grupacije Folksvagen, Martin Vinterkorn, izjavio je da se njegova kompanija uhvatila u koštac sa problemima i dao obećanje o ostvarivanju napretka na planu obaranja troškova i podizanja profitabilnosti. Ova izjava stiže u jeku borbe za lidersku poziciju u njemačkom automobilskom gigantu.  

U izvještaju dostavljenom akcionarima na godišnjem sastanku kompanije u Hanoveru, Vinterkorn (67) je naveo i da je nova tehnologija proizvodnje vozila već primijenjena na većem broju modela i da će doprinijeti obaranju troškova i većoj proizvodnoj fleksibilnosti. 

Ovaj sastanak dolazi samo nekoliko dana pošto je Ferdinand Pijeh (78) podnio ostavku na funkciju predsjednika Folksvagena. 

Pijehova porodica i rođaci - potomci osnivača kompanije Porše, Ferdinanda Poršea - posjeduju 51 odsto akcija u Folksvagenu. Do izbora novog predsjednika VW-a, na toj funkciji će privremeno biti zvaničnik njemačkog sindikata radnika iz metalurškog sektora IG, Berthold Huber. 

Njemačka automobilska grupacija, kako javlja AP, ima problem sa podizanjem profitabilnosti u svom ključnom brendu - Folksvagenu, kao i sa gubitkom tržišnog udjela u Sjedinjenim Državama. 

Prema riječima Vinterkorna, kompanija postepeno uvodi novu modularnu tehnologiju proizvodnje, koja će donijeti uštedu i koja će biti korišćena u proizvodnji 2,7 miliona vozila u 2015. godini. 

Folksvagen je sa 10,14 miliona isporučenih vozila u 2014. drugi najveći svjetski prodavac automobila, iza Tojote koja je plasirala 10,23 miliona Tojotinih vozila. 

Na trećem mjestu po prodaji je General Motors (GM), sa 9,92 miliona prodatih vozila u 2014. godini. Američki proizvođač u utorak je objavo da je ta kompanija od svog osnivanja 1908. godine proizvela pola milijarde vozila. 

Preporučujemo za Vas