Izložba o dinosaurusima od juna u Budvi

Izložbu organizuju nevladina organizacija DIV, u saradnji sa M:tel-om i Turističkom organizacijom Budva, a cijena ulaznice će, kako je saopšteno, za odrasle biti jednaka cijeni dječije karte i iznosiće pet eura
66 pregleda 2 komentar(a)
Izložba Dinosaurusi Argentine, Foto: Prcentar.me
Izložba Dinosaurusi Argentine, Foto: Prcentar.me
Ažurirano: 05.05.2015. 11:28h

Izložba Dinosaurusi Argentine: Džinovi Patagonije, na kojoj će biti predstavljeno 25 replika skeleta tih praistorijskih bića u prirodnoj veličini, biće održana od 1. juna do 31. avgusta u halama Jadranskog sajma u Budvi, najavljeno je na konferenciji za novinare u Podgorici.

Izložbu organizuju nevladina organizacija DIV, u saradnji sa M:tel-om i Turističkom organizacijom Budva, a cijena ulaznice će, kako je saopšteno, za odrasle biti jednaka cijeni dječije karte i iznosiće pet eura.

Koordinatorka projekta, Snežana Dragićević, kazala je da će posjetioci izložbe, osim originalnih replika skeleta 25 vrsta u prirodnoj veličini, moći da vide devet realnih rekonstrukcija dinosaurusa, kao i 12 interaktivnih edukativnih stanica, 15 velikih ilustracija, 3D ilustracije ili holograme i edukativne filmove.

Ona je rekla da će pojedini eksponati moći da se dodiruju, što je posebno namijenjeno posjetiocima koji imaju hendikep slabijeg vida.

„Ekskluzivan eksponat na izložbi predstavlja ogromna kandža na zglobljenom prednjem ekstremitetu grabljivca Megaraptor namunhuaiqui. Ova kandža predstavlja jedno od najspektakularnijih paleontoloških otkrića“, objasnila je Dragićević.

Prema njenim riječima, ne manje značajan eksponat predstavlja skelet biljojeda Rebbachisaurus tessonei, koji je dugačak oko 17 metara.

„Sastavni dio ove izložbe čine fosili životinja koje su u doba mezozoika živjele na prostoru Crne Gore, postavka Prirodnjačkog muzeja Crne Gore pod nazivom „Crna Gora u doba dinosaurusa"", navela je Dragićević.

Ona je kazala da će jun, jul i avgust na ovoj izložbi „trajati 180 miliona godina“, jer će, kako je objasnila, svaki mjesec biti u znaku jednog od perioda mezozoika.

„Jun će biti posvećen trijasu, jul juri, a avgust kredi. Kroz radionice, prezentacije i kvizove, posjetiocima će biti dostupna zabavna strana nauke“, navela je Dragićević.

Portparolka kompanije M:tel, Ana Martinović, kazala je da je uz svaku kupljenu ulaznicu ta kompanija pripremila specijalni poklon, kako bi posjetioci izložbe imali najpovoljniju internet uslugu i opušteno komuniicirali sa porodicom i prijateljima.

„Svi koji su zainteresovani da vide džinove Patagonije, već u maju će moći da kupe vaučer – ulaznicu za izložbu, u svim poslovnicama M:tel-a. Cijena vaučera – ulaznice je pet eura“, navela je ona.

Potparolka Turističke organizacije Budva, Darja Marović, navela je da prema poslednjim istraživanjima Svjetske turističke organizacije manifestacije predstavljaju jedan od osnovnih motiva za putovanja.

„Radujemo se što će Budva ovog ljeta biti domaćin ovako spektakularnoj izložbi koja će učiniti boravak turista na budvanskoj rivijeri još zanimljivijom i sadržajnijom. Izložba podrazumijeva 25 replika skeleta dinosaurusa i niz drugih interesantnih sadržaja, sigurni smo u Budvi će doživjeti veliki uspjeh“, kazala je Marović.

Organizatori su kazali da će za sve organizovane posjete učenika i djece iz vrtića tokom juna karte biti sa 20 odsto popusta i njihova cijena će biti četiri eura, dok će djeca mlađa od pet godina besplatno moći da posjete izložbu.

Bonus video: