Uče i sanjaju bolji život

U 30 anketiranih porodica pripadnika RE zajednice, čija djeca pohađaju nastavu u osnovnim školama “Mileva Lajović Lalatović” u Nikšiću, “Božidar Vuković Podgoričanin” u Podgorici i “Radomir Mitrović” u Beranama, isto toliko djece je odustalo od redovne nastave
409 pregleda 1 komentar(a)
Albina Zenunaj, Eldin Jasharaj, Jasmina Beriša, Foto: Luka Zeković
Albina Zenunaj, Eldin Jasharaj, Jasmina Beriša, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.11.2018. 07:36h

Albina Zenunaj, učenica devetog razreda, njen školski drug Eldin Jasharaj i dvije godine mlađa Jasmina Beriša, đaci OŠ “Božidar Vuković Podgoričanin” tvrde da neće odustati od svojih snova - da kroz obrazovanje sebi obezbijede bolji život, sigurniju budućnost.

Albina će nakon završene osnovne upisati Hemijsku školu, želi da uči frizerski zanat, i njen san je da jednog dana na Vrelima ribničkim bude vlasnica najljepšeg i najboljeg frizerskog salona u kome će se uljepšavati žene iz naselja i cijele Podgorice.

Vrlo dobar je đak.

Eldin je zaljubljenik u kompjutere, interesuje ga programiranje zato i planira da upiše Elektro školu. Kasnije fakultet, obavezno. I njemu su četvorke najmilije ocjene.

Jasmina i u sedmom razredu ima sve petice, kao i u svim porethodnim, nju interesuje književnost, ali planira da upiše Medicinsku školu.

Sve troje su rođeni u Podgorici, a njihovi roditelji su doselili sa Kosova 1999. bježeći od rata.

Tvrde da imaju podršku porodice da nastave školovanje.

“Bilo je trenutaka kada sam htjela da odustanem od školovanja, ali me je moj otac uvijek podržavao da nastavim da idem u školu, najčešće su to bili problemi jer nijesam u početku razumjela crnogorski jezik, jer se u mojoj kući govorio albanski. Ali, zahvaljujući podršci, nijesam odustala.

Moj otac je završio samo osnovnu školu, radi kod privatnika”, kaže Albina.

Jasmina ističe da bi voljela da u školi imaju i predmet romski jezik, jer bi im to pomoglo da bolje razumiju i crnogorski. To bi im pomoglo i da sačuvaju svoju kulturu, običaje, da njeguju svoj identitet.

Njeni roditelji imaju završenu osnovnu školu.

Sve troje tvrde da vole Podgoricu, to je njihov grad.

Tu su im porodice, prijatelji, tu im je i škola.

Albina i Eldin kažu da će im nedostajati atmosfera iz osnovne škole, kada naredne jeseni krenu u srednju.

Školsko dvorište i zgradu škole doživljavaju kao svoj drugi dom. Skoro svako veče se okupe sa prijateljima u dvorištu škole, pa onda odu do grada. Vole da odu u u bioskop, Jasmina je nekoliko puta bila u pozoirštu i fascinira je magija uživo izgovorene riječi u tami pozorišne sale...

Albina i Jasmina kažu da su suviše mlade da imaju momke, a o braku još ne razmišljaju.

Jasmina još nema ni mobilni telefon.

Kažu da im na Vrelima nedostaju parkovi, žao im je što pojedinci sjeku drveće da bi sebi obezbijedili ogrijev, smeta im smeće... Nedostaju im i klubovi u kojima bi se okupljali. Tvrde da ima sve manje djece REA populacije koja ne idu u školu.

Prošle godine, 34 djece REA populacije je završilo polumaturu, ove godine će ih biti najmanje 40, kaže za “Vijesti” direktorica škole Ljubinka Nedić.

Navodi da u školi ima 1300 đaka, nešto manje od pola su đaci REA populacije.

Troje junaka ove priče se ne stide svojih snova kad ostanu sami u krevetu pred spavanje.

Albina sanja svoj lijepi veliki frizerski salon, ali mogla bi da bude i vaspitačica u vrtiću, Jasmina kaže da svake noći “vjeruje da će sjutra kad otvori oči sve biti bolje”.

Eldin bi želio, kad ne programira, da bude glumac, ali ga stalno spotiče strah kako bi mogao da zaboravi tekst...

Romski jezik sa više života

Albina, Jasmina i Eldin kažu da ima više varijanti romskog jezika i da se razlikuje romski koji se govori u Crnoj Gori od onog u Srbiji ili u Albaniji.

U domu Zenunaja govori se albanskim, kod Beriša romskim i crnogorskim, a najinteresantnije je u porodici Jasharaja - govori se crnogorskim, romskim, albanskim i engleskim.

Eldin ima četiri sestre i brata, Albina dva brata, a Jasmina sestru i dva brata.

U toj kakafoniji jezika svi se dobro razumiju, tvrdi Eldin.

Albina još uči ruski jezik, a Eldin engleski...

Jasmini su najdraži časovi crnogorskog jezika i književnosti. Nastupa često na recitatorskim takmičenjima, čita poeziju Alija Krasnićija, romskog pjesnika koji živi na Kosovu.

Počela je da čita “Hari Potera”.

Albina kaže da trenutno čita roman “Na Drini Ćuprija” Iva Andrića, za kojeg kaže da joj je omiljeni pisac.

Đaci brane školu

Na školi u podgoričkom naselju na Vrelima nijedno slomljeno staklo, čista fasada, a prvi mural-strip sa temom o toleranciji među ljudima ukrašava zidove ograde, neogreban, dvoirište čisto...

“Prije nekoliko godina ni policija nije pomagala, pucala su stakla na školi svaki čas, od kamenica. Sada više nemamo tih problema. Nema drugog objašnjenja već da đaci samo čuvaju školu i dvorište, jer se u njemu okupljaju skoro svake večeri”, kaže direktorica škole Ljubinka Nedić.

Djevojčice češće napuštaju školovanje

U 30 anketiranih porodica pripadnika RE zajednice, čija djeca pohađaju nastavu u osnovnim školama “Mileva Lajović Lalatović” u Nikšiću, “Božidar Vuković Podgoričanin” u Podgorici i “Radomir Mitrović” u Beranama, isto toliko djece je odustalo od redovne nastave.

To je nedavno saopšteno prilikom predstavljanja studije koja se bavila odustajanjem djece iz RE zajednice od redovnog školovanja koju je uradila neformalna koalicija sastavljena od predstavnika institucija i nevladinih organizacija koje se bave unapređenjem socijalnog statusa pripadnika RE zajednice.

Od 30 učenika, kako je pokazala anketa, od redovnog školovanja odustala su 26 dječaka i četiri djevojčice. Kako je kazala Fana Delija, izvršna koordinatorka Centra za romske inicijative (CRI), praksa pokazuje drugačije stanje od onog koje je dobijeno istraživanjem, jer djevojčice zbog ugovorenih brakova i rada u porodicama češće prekidaju školovanje.

Bonus video: