Studija: Jedna od 13 vrsta biće istrijebljena zbog otopljenja

Kako sada klima postaje toplija, vrste životinja imaju tendenciju selidbe bliže polovima i na više nadmorske visine, ocijenio je Urban. Ali, nekim vrstama, naročito na planinama, ponestaje prostora za selidbu, jer jednostavno nema više mjesta na koje mogu da odu da bi izbjegle vrućinu
195 pregleda 0 komentar(a)
životinje, Foto: Shutterstock
životinje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.05.2015. 12:40h

Jedna od 13 vrsta životinja biće istrijebljena sa Zemlje zbog globalnog zagrijavanja, predviđa nova studija objavljena u časopisu Sajens (Science).

U Sjevernoj Americi i Evropi stanje neće biti toliko loše, jer naučnici prognoziraju da će na tim kontinentima nestati jedna od 20 vrsta, ali će u Južnoj Americi, najteže pogođenom kontinentu, stopa istrebljenja vrsta porasti na 23 odsto.

Ekolog sa Univerziteta u Konektikatu Mark Urban prikupio je i analizirao 131 srodnu studiju o vrstama, u kojima su korišćeni razni tipovi kompjuterskih simulacija, i prosječnu opštu stopu istrjebljenja vrsta u svijetu utvrdio na 7,9 odsto.

To je prosjek za sve vrste i sve regione, a u obzir su uzeta i različita predviđanja budućih trendova emisije zagađujućih industrijskih gasova koji izazivaju zagrijevanje klime.

Urban je naveo da izračunata stopa istrijebljenja ne znači da će sve te vrste nestati, već će neke jednostavno biti u nezaustavljivom padu.

Naučnici koji nisu učestvovali u istraživanju, smatraju da Urbanova predviđanja najvjerovatnije potcjenjuju istinsku stopu istrjebljenja vrsta.

Biolozi Stjuart Pim sa Univerziteta Đuk i Teri Rut sa Univerziteta Stanford, objašnjavaju da je to zato što Urban uzima u obzir samo temperaturu, a ne i druge faktore kao što su požari ili interakcija među životinjama.

Do kraja vijeka, po najgorem scenariju, ukoliko emisija ugljen-dioksida nastavi da raste, jedna od šest vrsta životinja će nestati ili će biti na putu nestanka, naveo je Urban. To je, dodaje on, više nego sveukupna stopa, jer stopa od 7,9 odsto uzima u obzir neke projekcije da će svijet smanjiti ili u najmanjem slučaju usporiti emisiju ugljen-dioksida.

Kako sada klima postaje toplija, vrste životinja imaju tendenciju selidbe bliže polovima i na više nadmorske visine, ocijenio je Urban. Ali, nekim vrstama, naročito na planinama, ponestaje prostora za selidbu, jer jednostavno nema više mjesta na koje mogu da odu da bi izbjegle vrućinu.

To je, navodi Urban, kao da su na ostrvu koje tone.

No, Pim i Urban ocjenjuju da je istrjebljenje vrsta zbog globalnog otopljavanja palo u zasjenak veće stope istrjebljenja koju takođe izaziva čovjek: gubitka prirodnih staništa.

U toku je ogromno istrjebljenje, i za svaku vrstu koja nestane iz prirodnih razloga, 1.000 vrsta nestane zbog neprirodnih uzroka koje izaziva čovek, naveo je Pim.

Bonus video: