Prihodi od .me domena 17 miliona eura: Biće još i bolje

"Ta sredstva su investirana u razvoj informacionog društva i ostvarenje vizije moderne administracije u Crnoj Gori, koja podrazumijeva upotrebu informaciono–komunikacionih tehnologija sa ciljem unapređenja pružanja javnih usluga uz povećanje demokratskog učešća i uključenja javnosti u procese donošenja odluka i kreiranja politika"
75 pregleda 5 komentar(a)
ME domen, Foto: Domen.me
ME domen, Foto: Domen.me
Ažurirano: 29.04.2015. 11:20h

Tokom sedam godina od osnivanja, kompanija Domen, agent registracije crnogorske internet oznake, je uspjela da dostigne preko 800.000 domena u portfoliju, saopšteno je iz kompanije.

Prošla godina je bila turbulentna godina za industriju domena, u kojoj su ostali domeni pretrpjeli ozbiljan udarac, ali je, kako je saopšteno, crnogorska kompanija uspjela da nastavi sa rastom, zahvaljujući svojoj strategiji i jakom,izgrađenom i stabilnom brendu.

"Samo prošle godine, kompanija je ostvarila 6,14% rasta. Sarađujemo sa sa 212 akreditovanih partnera (registrara), imamo korisnike iz preko 200 zemalja i teritorija širom svijeta, te na Googleu postoji preko 169 miliona indeksiranih stranica .ME domenu. .ME bilježi i veći procentualni rast od 5 vodećih generičkih domena najvišeg nivoa, i to: .com, .net, .org, .info i .biz. Zbog svega toga, .ME je prepoznat kao jedan od lidera u industriji domena”, kazao je Predrag Lešić, izvršni direktor kompanije.

Kompaniju Domen su osnovali Afilias Limited, GoDaddy i Me-net, a Domen je postao Registar .ME domena nakon davanja najbolje ponude na javnom pozivu Vlade Crne Gore za izbor agenta registracije.

Registracija je počela 2008. godine, a .ME je ubrzo prepoznat kao novi državni domen sa najbržim rastom u broju registracija, kao i jedan od najpopularnijih domena za kreiranje ličnog brenda na internetu. Zahvaljujući najpogodnijoj ekstenziji za personalizaciju onlajn iskustva i adekvatnom marketingu domen .ME je danas globalni brend.

Lešić je takođe istakao veliki uticaj kompanije na razvoj crnogorskog društva, posebno kada su u pitanju mladi naraštaji.

“Pored osnovne djelatnosti, kompanija Domen je u javnosti prepoznata na polju korporativne i društvene odgovornosti, posebno u doprinosu u STEM oblastima, kao i u podsticanju preduzetništva i inovacija. Domen je koordinator i sponzor Škole programiranja koja se tradicionalno održava od 2009. godine, koordinator i sponzor Ljetnje škole programiranja, sponzor crnogorskog tima na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi, sponzor FIRST LEGO Lige, te zagovornik i sponzor Hakaton takmičenja. Veliki podsticaj preduzetništvu i inovacijama najvidljiviji je kroz Spark.me konferenciju”, kazao je Lešić.

Potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije je naglasio da je valorizacijom resursa - nacionalnog domena najvišeg nivoa .ME, država Crna Gora prihodovala približno 17 miliona eura u periodu od februara 2008. do decembra 2014. godine.

"Ta sredstva su investirana u razvoj informacionog društva i ostvarenje vizije moderne administracije u Crnoj Gori, koja podrazumijeva upotrebu informaciono–komunikacionih tehnologija sa ciljem unapređenja pružanja javnih usluga uz povećanje demokratskog učešća i uključenja javnosti u procese donošenja odluka i kreiranja politika. Razvoj e-Uprave predstavlja jedan od važnijih prioriteta u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, a s obzirom na to da je CG odlučna da postane dio evropskog sistema vrijednosti, neophodno je da njena javna uprava bude osposobljena da djelotvorno funkcioniše u okviru evropskog administrativnog sistema.”

Lazović je takođe kazao da je Crna Gora iskoristila šansu koju nudi digitalna ekonomija.

"Naša država je izgradila svoj nacionalni identitet i postala prepoznata i promovisana na globalnoj mreži putem internet domena .ME, koji je simbol suvereniteta CG i osnov njene prepoznatljivosti, organizacije i prezentacije informacija na Internetu. Milioni internet korisnika svakodnevno se susreću sa raznim sadržajima plasiranim putem .ME domena, te sa sigurnošću možemo reći da je domen .ME – najbolji izvozni brend Crne Gore”.

Agent registracije je uspostavio saradnju sa internet gigantima kao što su Facebook, Yahoo, Wordpress, Universal Pictures, Google, The New York Times i dr. Domen .ME je postao prvi izbor velikog broja eksperata za kreiranje ličnih stranica poput: TonyConrad.me, CharlieWebster.me, Ted.me, itd. Mnogi su zahvaljujući domenu koji pretvara adresu u privlačnu marketinšku poruku ostvarili dodatni uspjeh: Join.me, Tango.me, About.me.

Priča o domenu .ME, kao digitalnom resursu na globalnom tržištu, biće, kako je saopšteno, još uspješnija u budućnosti, kada se uzme u obzir činjenica da broj korisnika na internetu svake godine raste za 200 miliona, te da će do kraja ove godine broj internet korisnika doseći impozantnih tri milijarde.

Bonus video: