Samsung vodeći po prodaji telefona

Treće mjesto na listi najvećih svjetskih proizvođača pametnih telefona i dalje drži kineska kompanija Lenovo
0 komentar(a)
Samsung, Foto: Beta/AP
Samsung, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.04.2015. 09:03h

Samsung electronics je u prvom kvartalu ove godine ponovo postao najveći svjetski proizvođač smartfona potisnuvši sa trona Apple, prema rezultatima istraživanja koje je danas objavila konsultantska kuća Strategy Analitics.

Južnokorejska firma je isporučila 83,2 miliona smartfona u svijetu, što je tržišni udio od 24 odsto.

To je, ipak, manje od udjela koji je Samsung imao u prva tri mjeseca 2014. godine od 31 odsto, ali dovoljno da istisne s prvog mjesta Apple, čiji je dio tržišnog kolača u posmatranom kvartalu tekuće godine iznosio 18 odsto, prenosi Rojters.

"Samsung se i dalje suočava s izazovima u Aziji i drugim mjestima, ali se njegov celokupan rezultat dovoljno stabilizovao da potisne Apple i zauzme mjesto najvećeg svjetskog prodavca smartfona", naveo je u saopštenju Nil Moston, izvršni direktor kuće Strategy Analitics.

Treće mjesto na listi najvećih svjetskih proizvođača pametnih telefona i dalje drži kineska kompanija Lenovo, koja je prošle godine od kompanije Google kupila Motorolu i koja je u prvom kvartalu ove godine isporučila 18,8 miliona smartfona. To je manje od prošlogodišnjih 19,7 miliona jedinica, pa je udio Lenova na svjetskom tržištu pao sa 6,9 na 5,4 odsto.

Sa tržišnim učešćem od pet odsto slijedi kineski telekomunikacioni gigant Huawei, koji je u proteklom kvartalu prodao 17,3 miliona pametnih telefona. Lani je udio te privatne kompanije iznosio 4,7 odsto.

Bonus video: