Radulović: Zaštita Tare prioritet u odnosu na rokove završetka autoputa

„Korito Tare regulisano je skoro svuda gdje dolazi u kontakt sa naseljskim strukturala ili infrastrukturom i biće regulisano svuga gdje za tim bude potrebe, a bude dozvoljeno međunarodnim konvencijama“, rekao je Radulović
142 pregleda 0 komentar(a)
Pavle Radulović, Foto: Gov.me
Pavle Radulović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 16.11.2018. 18:55h

Zaštita životne sredine i Tare prioritet je, iako bi to značilo probijanje rokova za završetak auto-puta, saopštio je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i ponovio da korito rijeke nije izmješteno, već da je skrenut vodotok u okviru istog korita.

On je rekao da je zabrinutost oko Tare počela prije dvadesetak dana nakon navodnog okrića da neko izmješta korito rijeke i da će zbog toga biti skinuta sa liste UNESCO-a.

Radulović je na konferenciji za novinare posvećenoj uticaju izgradnje auto-puta na rijeku Taru saopštio da će izvještaj UNESCO-a stići početkom decembra i da bi, sudeći po reakcijama predstavnika re organizacije, trebalo da bude pozitivan.

On je kazao da su više puta stopirali radove i da će zbog toga biti produžen rok izgradnje autoputa.

"I dok god možemo da biramo između životne sredine i roka, biraćemo životnu sredinu", poručio je ministar.

On je rekao da je bio kritikovan da građane želi da ubijedi da vjeruju njemu, a ne snimku, i naglasio da nikada nije pokušao da kaže da tamo ne postoji gradilište, da se ne izvode radovi, i da se sporadično pojavljuju problemi.

Radulović je ponovio da korito nije izmješteno, već da se radi o skretanju vodotoka u okviru istog korita.

„Da smo izmjestili korito rijeka ne bi mogla da prolazi ispod istog mosta ispod kojeg je prolazila prije toga“, rekao je Radulović i dodao da rijeka iz godine u godinu sama meandrira.

Kako je naveo Radulović, od 2010. godine vodostaj rijeke je Tare toliko narastao da je izazvao ogromne poplave, u kanjonu je priroda napravila ogroman odron zemljišta i stijena i blokirala rijeku, ali je akcijom pripadnika Vojske, policije i Gorske službe spasa proopan tjesnac kroz koji je prošla voda.

„Korito Tare regulisano je skoro svuda gdje dolazi u kontakt sa naseljskim strukturala ili infrastrukturom i biće regulisano svuga gdje za tim bude potrebe, a bude dozvoljeno međunarodnim konvencijama“, rekao je Radulović.

On je dodao da se na gradilištu konstatno vriši monitoring vode, vazduha, zemljišta, buke.

„Nijesam nikada sporio da se dešavaju problemi na gradilištu. S obzirom na veličinu projekta jasno da problema mora biti, ali su oni evidentirani, inspekcije imaju pune ruke posla“, istakao je ministar.

Radulović je rekao da pH vrijednost Tare nikada nije bila značajno ugrožena i da nikada nijesu naši mineralne zagađivače.

„Uglavnom imate organskih zagađivača koji budu i prođu. Imali smo padove kvaliteta vode u nižu kategoriju, ali se naredni mjesec vrati nazad i to se dešava“, naveo je Radulović.

On je negirao da neko, pored separatora, pušta vodu direktno u Taru i objasnio da je bilo pucanja tih cijevi, ali da je problem riješen.

Radulović je dodao da na mjesečnom nivou mjere kvalitet vode na stotinama mjesta.

Ministar je govoreći o navodnim deponijama na obali rijeke Tare, rekao da radi se o lokaliteima za odlaganje viška iskopa.

„Tu nema nikakve deponije niti otpada. Ima smao višak marijala koji je izvađen iz rijeke“, rekao je Radulović i dodao da je od 14 odlagališta, koja su bila previđena projektom, Elaborat za zaštitu životne sredine rekao da je šest uredu i da se moraju naći alternative za preostalih osam.

Prema njegovim riječima, nije Ministarstvo dalo saglasnost za njihovu izgradnju već Agencija za zaštitu životne sredine, koja je tada bila nezavistan organ.

Radulović je kazao da je najbliže od odlagališta za višak iskopa, za koje je izdata građevinska dozvola, udaljena najmanje sedam kilometara od djelova gradilišta koji su prikazani na snimcima.

On je objasnio da će višak materijala koji je izvađem biti upotrijebljen za regulaciju korita rijeke Tare, a da za ostatak materijala postoje projektom predviđene mjesta gdje se odlaže.

Kometarišući avionsku bombe na autoputu, u mjestu Jabuka, Radulović je rekao da je bomba deaktivirana i da bi trebalo da bude danas premještena.

„Ovo je sedma bomba koju smo našli na trasi autoputa“, rekao je ministar i dodao da ne postoji opasnost za radnike i građane.

On je rekao da su konferenciju organizovali jer su dobili poziv MANS-a za učešće na okruglom stolu bez detalja.

“Odlučili smo da ne idemo na taj događaj. Takve manifestacije ne doprinose ni blagovremenom, ni istinitom informisanju”, rekao je Radulović.

Bonus video: