Američki kosmonaut pokrenuo takmičenje na Tviteru

Prva osoba koja bude prepoznala mjesto na slici dobiće kopiju fotografije sa autogramom kosmonauta kad se vrati na Zemlju u martu 2016
50 pregleda 0 komentar(a)
Skot Keli, Foto: Twitter.com
Skot Keli, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 22.04.2015. 21:05h

Američki kosmonaut Skot Keli pokrenuo je takmičenje iz geografije na društvenoj mreži Tviter, na kojoj će svake nedjelje postavljati slike djelova Zemlje napravljene sa Međunarodne svemirske stanice koje će takmičari morati da prepoznaju.

Keli je zajedno s ruskim kosmonautom Mihailom Kornijenkom 27. marta počeo jednogodišnju misiju u Međunarodnoj svemirskoj stanici u cilju proučavanja fizioloških i psiholoških uticaja na ljude koji dugo borave u svemiru.

Cilj tog istraživanja predstavlja pripremu za dugoročne misije na Marsu koje bi trebalo da počnu 2030. godine.

Konkurs "Dan na Zemlji" počeo je danas na Kelijevom nalogu na Tviteru.

Prva osoba koja bude prepoznala mjesto na slici dobiće kopiju fotografije sa autogramom kosmonauta kad se vrati na Zemlju u martu 2016.

"Poznavanje geografije od suštinskog je značaja za našu privredu, naš odnos prema drugim zemljama kao i za životnu sredinu", rekao je američki astronaut.

Međunarodna svemirska stanica se nalazi u orbiti oko Zemlje na visini od 360 kilometara, a koja se uobičajeno naziva "niska orbita". Ta stanica obiđe Zemlju 16 puta za 24 sata.

Bonus video: