Ćupić poštovao ugovor za Smekju

U luksuzni hotel u Perastu kompanija Imobilija uložila 10,8 miliona
848 pregleda 0 komentar(a)
hotel Iberostar, Foto: Vlada Crne Gore
hotel Iberostar, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 06.11.2018. 19:03h

Vlada je konstatovala da je budvanska kompanija Imobilija, biznismena Branka Ćupića, poštovala ugovor o izgradnji hotela sa pet zvjezdica “Iberostar Gran Perast”, koji se nalazi u čuvenoj palati Smekja u Perastu i predložila je Savjetu za privatizaciju da usvoji informaciju o tome. Uz to, zaduženo je i Ministarstvo održivog razvoja i turizma da dostavi Upravi za imovinu zahtjev za brisanje hipoteke na Palati Zmajević, površine 468 kvadrata i zemljišta ukupne površine 1186 kvadrata, kojim je Ćupić garantovao da će u realizaciju projekta uložiti deset miliona eura.

Premijer Duško Marković je krajem jula otvorio luksuzni hotel u Perastu, koji je povjeren španskoj hotelskoj grupacija Iberostar na upravljanje, koja inače vodi sve hotele od Bečića do Herceg Novog koje je izgradila Ćupićeva kompanija.

Imobilija je prije 11 godina postala vlasnik kompleksa “Jadran Perast”, a nadležnim državnim i opštinskim službama trebalo je deceniju da se usaglase, donesu planska dokumenta i izdaju neophodna papire, kako bi zahtjevna investicija počela da se realizuje. Zbog tih problema Imobilija je zaključila dva aneksa ugovora, prvi 2009. godine i drugi u januaru prošle godine sa Vladom, Investiciono razvojnim fondom, Fondom PIO i Zavodom za zapoljšavanje o prodaji 74,97 akcija “Jadran Perasta”.

Aneksom je predviđeno da se u roku od četiri godine u Perastu izgradi luksuzni hotelski kompleks Jadran sa pet zvjezdica, a Ćupić je kao obazbjeđenje da će realizovati novi investicioni program vrijedan najmanje deset miliona eura, založio jednu od najljepših palata u Boki - Palatu Zmajević.

Na njoj je upisana hipoteka države. Vlada je u prošli četvrtak usvojila informaciju o realizaciji projekta, a kontrolu je izvršilo društvo MV Konsalt, koje je resorno ministarstvo angažovalo na tenderu. MV Konsalt je konstatovao da je investirano 10,895 miliona eura, što je realizovano u predviđenom roku od 48 mjeseci od dana potpisivanja Aneksa II. Kontrolor je naveo i da je socijalni program u skladu sa ugovorom ispoštovan u cjelosti.

Bonus video: