I pas mora da bude vezan tokom vožnje

Prilikom udara pri samo 40 km/h, veći pas se pretvara u ubitačan projektil koji predstavlja opasnost za sve putnike
637 pregleda 11 komentar(a)
pas, automobil, Foto: Shutterstock
pas, automobil, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.04.2015. 06:26h

Kućni ljubimci su kod nas popularniji, a neki od njih, posebno psi, vrlo su pogodni da nam prave društvo čak i na putovanjima automobilom.

Međutim, kada planirate da psa vodite na put, treba da znate da nije svejedno kako ćete životinju da smjestite.

Testiranja koje je obavila centar za tehnologiju njemačkog osguravajućeg društva Allianz pokazuje da su psi vrlo ranjivi u slučaju nezgode, i što je još važnije, da mogu da predstavljaju opasnost i za driuge putnike.

Neadekvatan smještaj psa može da bude fatalan po životinju čak i u slučaju nezgode pri manjoj brzini. Prilikom testiranja Alianc je koristio testne lutke psa od 35 kg i manju od 7 kg, koje su bile smještene u zadnjem dijelu vozila. Veći pas je bio slobodan, a manji vezan specijalnim pojasom.

Pri udaru od samo 40 km/h, veća lutka od 35 kg pretvorila se u ubitačan projektil. Ona se silom od tonu i po zabila u komandnu tablu i potpuno je smrskala. Pas bi u tom slučaju smrtno stradao. Manja lutka je prošla sa manje posljedica. Sila od 300 kg je prenesena na sigurnosni pojas koji je zadržao psa na zadnjem sjedištu.

Ono što još više treba da zabrine vlasnika psa je to što neobezbijeđena životinja može prilikom udara ozbiljno da povrijedi ljude koji se voze u istom automobilu.

Način na koji psa treba smjestiti u automobilu određuju njegova veličina i težina. Vezivanje specijalnim kaiševima nije dovoljno za životinje teže od 12 kg. Za srednje i velike pse obavezno bi trebalo da nabavite poseban boks, kaže šef istraživanja i bezbjednosti u Aliancu, Karsten Mejer Rajnke, i dodaje da i boks mora da odgovara bezbjednosnim zahtjevima vožnje u automobilu.

Kretanje životinje ometa vozača i dovodi do nezgode

Dodatni rizik prilikom prevoza psa na zadnjem ili čak prednjem sjedištu je potencijalno ometanje vozača. Istraživanje Alijanca pokazalo je da je ova smetnja treći najveći uzrok fatalnih nesreća u Zapadnoj Evropi.

Kretanje po vozilu psa koji nije propisno smješten može da bude katastrofalno za njegovog vlasnika, ali i ostale učesnike u saobraćaju, upozoravaju njemački stručnjaci.

Bonus video: