Pokrenule evoluciju mozga: Žene prve upotrijebile oružje i išle u lov

“Možda bi ovo trebalo da podstakne ljude da ponovno promisle o predstavi o muškarcima kao lovcima”, kaže Pruec
189 pregleda 1 komentar(a)
žena lovac (Novina)
žena lovac (Novina)
Ažurirano: 19.04.2015. 06:28h

Žene su vjerovatno prve, prije muškaraca, počele koristiti oružje za lov, čime su pokrenule evoluciju ljudskog mozga, smatra tim američkih naučnika.

Istraživanja koja je 2007. u Fongoliju u Senegalu provela Džil Pruec sa Ajova državnog Univerziteta u Ejmsu pokazala su da šimpanze zašiljenim kopljima probadaju gnijezda u kojima se na drveću nalaze mali noćni majmuni galagoi.

Do 2014. Pruec i njeni saradnici zabilježili su 308 takvih napada, a zanimljivo je da su 61 odsto njih izvele ženke iako je njihov udio u lovačkim grupama u prosjeku tek 39 odsto.

Šimpanze iz Fongolija danas su jedini poznati majmuni na svijetu koji koriste oružje za napade na plijen. Takođe je poznato da neke druge šimpanze, ponovno većinski ženke, koriste oruđe za hvatanje termita.

Pruec kaže da je moguće da se ova vještina zadržala kod senegalskih šimpanzi zato što su kooperativnije od ostalih pa je manja vjerojatnoća da će veliki mužjaci oteti plijen ženkama.

“Ako vam neko uvijek krade plijen, nećete biti motivisani za lov”, objasnila je primatologinja.

Naučnici vjeruju da su šimpanze u Fongoliju razvile ovu vještinu izrade oružja i lova jer u savanama tog područja ima relativno malo hrane.

Pruec smatra da postoji mogućnost da su žene na sličan način prve pokrenule izradu i upotrebu oružja u ljudskoj vrsti.

“Možda bi ovo trebalo da podstakne ljude da ponovno promisle o predstavi o muškarcima kao lovcima”, kaže Pruec.

Neki stručnjaci su ove zaključke dočekali sa skepsom jer su i među čovjekolikim majmunima i među ljudima lovci većinski bili muškarci. Ali, činjenica je da to ne isključuje mogućnost da su ideju za lov oružjem dobili od žena.

Bonus video: