Imovina nestaje u plamenu, policija nemoćna

Ostalo je nerasvijetljeno i ko je podmetnuo požar na privatnom automobilu inspektorke u odjeljenju za droge Marijane Radovanić, takođe u centru grada. Ona je nedugo potom napustila policijski posao i prešla u advokaturu
310 pregleda 7 komentar(a)
Vlado Simonović, auto, Berane, Foto: Privatna arhiva
Vlado Simonović, auto, Berane, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 04.11.2018. 07:30h

Medicinski tehničar iz Berana Vlado M. Simonović te septembarske noći, prije nepuna dva mjeseca, završio je smjenu u Centru hitne pomoći i parkirao automobil ispred kuće u prigradskom naselju Beranselo.

„Mazdu” trojku kupio je na kredit nekoliko mjeseci ranije i još ga vraća, iako automobila više nema - nestao je u podmetnutom požaru koji do danas nije rasvijetljen.

To je samo jedan od dvadesetak nerasvijetljenih slučajeva paljevine u opštini Berane za nešto više od godinu.

Dobro upućeni policijski službenik objašnjava da su podmetnuti požari krivična djela koja su vrlo teška za otkrivanje.

“Tačno je da forenzika napreduje i da se dolazi do nekih tragova do kojih se ranije nije moglo doći. Ali, sve vam govori činjenica da od svih pobrojanih slučajeva podmetanja požara u Beranama, nijedan nije rasvijetljen”.

Simonović je odmah tvrdio da požar nije slučajan i izrazio izvjesne sumnje, ali sve to nije pomoglo da se otkriju počinioci.

“Prije nekoliko dana kontaktirali su me iz tužilaštva i kazali mi kako je stigao forenzički nalaz i da je nedvosmisleno utvrđeno da je korišćen benzin. Drugim riječima, da nema sumnje da je požar podmetnut, odnosno automobile poliven benzinom i zapaljen.. Samo sam se nasmijao. Kazali su mi da je preostalo još neke listinge da provjere, ali da ne očekujem previše, odnosno da je mala vjerovatnoća da će počinilac biti otkriven”, ispričao je Simonović “Vijestima”.

Njemu je nešto ranije izgorjelo i sijeno, i u oba slučaja srećna okolnost je bila jedino to što su vatrogasci uspjeli da spriječe da se požari prošire na kuću.

“Nemam policijski dosije i nikada u životu nisam kažnjen. Kroz svoj posao medicinskog radnika samo sam ljudima pomagao, i ne znam da sam nekada nekog uvrijedio”.

Prema policijskim podacima, u posljednjih nešto više od godinu, u podmetnutim požarima izgorjelo je dvadesetak automobila, a nijedan slučaj do sada nije riješen.

Scenario je sličan kao i u slučaju Simonovića - benzin, molotovljev koktel, sunđer natopljen zapaljivom tečnošću i zavučen pod haubu - najčešći su načini na koji su izazvani požari.

Do danas nije rasvijetljeno ko je prije nekoliko mjeseci zapalio dva automobile tadašnjeg komandira za saobraćaj Danka Jelića. Njegov i automobil supruge bili su parkirani jedan do drugog ispred zgrade gdje stanuju, praktično u centru grada.

Ostalo je nerasvijetljeno ko je podmetnuo požar na privatnom automobilu inspektorke u odjeljenju za droge Marijane Radovanić, takođe u centru grada. Ona je nedugo potom napustila policijski posao i prešla u advokaturu.

U požaru, na parkingu zgrade u kojoj stanuje, takođe u centru grada, ne tako davno izgorio je službeni i luksuzni automobil direktora beranske Opšte bolnice dr Budimira Dabetića. Ni taj slučaj nikada nije rasvijetljen, osim što je nedvosmisleno utvrđeno da je požar podmetnut.

U podmetnutom požaru izgorjela je fabriku za preradu drveta porodice Janković, kozmetički salon, zatim automobil jedne službenice Zavoda za zapošljavanje, još jednog ljekara, automobil vlasnice privatne apoteke…

Policijski službenik objašnjava da se za podmetanje požara obično angažuju sitniji delinkventi, koji su za male pare spremni da počine i mnogo teža krivična djela.

Naručioci, odnosno nalogodavci, ostaju u sjenci nikada razjašnjenih nedjela.

Raketić: Moramo izvlačiti mlade iz čeljusti narkodilera

U susjednoj Andrijevici, prošlog vikenda dogodio se posljednji slučaj paljevine. Tri vozila izgorjela su ispred kuće sportskog radnika i odbornika DF-a u Andrijevici Veska Raketića, u selu Navotina.

On je u tom gradiću prepoznat kao odbornik bez dlake na jeziku, koji posebno kritički govori o tajkunima koji grade male hidroelektrane, ali i o bandama dilera droge.

“Evo, pogledajte, upravo sam radio nove pečate, jer su stari izgorjeli u vozilima. Nijesam od onih koji se lako predaju. Nastaviću da radim i posao trenera, ali i posao odbornika. Moramo nešto raditi da omladinu spasavamo i izvlačimo iz čeljusti narkodilera”.

Fotografije svjedoče o brutalnosti i neumoljivosti onih koji podmeću požare i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Uništena imovina Rukometnog kluba “Berane 2003” mjeri se desetinama hiljada eura. Izgorio je autobus sa 26 sjedišta, nešto manji sa 20 i kombi, ali i dobar dio sportske opreme.

“Još me nijesu kontaktirali i saopštili forenzički nalaz. I dalje izražavam otvorenu sumnju da je moglo doći do samozapaljenja, odnosno vjerujem da je ovaj stravični požar podmetnut”, rekao je Raketić.

Bonus video: