Osnovci preko Skajpa uče o ekologiji

Đaci i nastavnici te seoske škole se upoznaju sa sistemom upravljanja otpadom u EU, za sada u Belgiji, gdje je taj sistem najrazvijeniji
51 pregleda 0 komentar(a)
OŠ "Ivo Adnrić" Pranjani, Foto: Skola-pranjani.com
OŠ "Ivo Adnrić" Pranjani, Foto: Skola-pranjani.com
Ažurirano: 15.04.2015. 15:33h

Učenici Osnovne škole "Ivo Andrić" u Pranjanima na Suvoboru, zahvaljujući projektu "Eko škola" svrstani su u red rijetkih obrazovnih ustanova u Srbiji koji preko Skajpa uče kako se čuva životna sredina u Evropskoj uniji.

U tome je posebno angažovan profesor geografije Đuro Ceranić koji kroz vannastavne aktivnosti objašnjava đacima značaj očuvanja prirode. Prve kontakte ostvarili su sa Briselom, a do kraja godine očekuju i sa ostalim gradovima širom svijeta.

Kako je za Agenciju Beta izjavio profesor Ceranić, đaci i nastavnici te seoske škole se upoznaju sa sistemom upravljanja otpadom u EU, za sada u Belgiji, gdje je taj sistem najrazvijeniji.

"Za takve lekcije uspostavljamo vezu sa Briselom, odakle nam se javlja magistar Bratislav Stevanović koji riječju i slikom govori o zaštiti životne sredine u najrazvijenijim zemljama Evrope", dodao je Ceranić.

On je kazao da takve ekološke lekcije neće biti namijenjene samo đacima, već i odraslima i lokalnim samoupravama, a Ekološka kancelarija u Gornjem Milanovcu je napravila program upoznavanja s propisima EU.

Suvoborski đaci sa svojim profesorom snimaju i dokumentarne filmove sa ekološkim temama iz tog brdsko-planiskog kraja, gdje se prirodna sredina "nekažnjeno zagađuje".

Bonus video: