Ultimativna biznis klasa: Mercedes S63 AMG 4Matic Long

Udobnost koju S-klasa pruža teško može da se pronađe u bilo kom drugom prevoznom sredstvu. Srećnik koji sjedi na zadnjem sjedištu može da se zabavlja putem LCD displeja, da samostalno upravlja kontrolama klime i muzičkog uređaja, a kada mu se prispava, može jednostavno da pretvori sjedište u udoban ležaj. U ovom vozilu ćete prevaliti stotine kilometara, a izaći ćete odmorni kao da ste spavali u hotelu sa pet zvjezdica.
187 pregleda 18 komentar(a)
mercedes s63 amg
mercedes s63 amg
Ažurirano: 14.04.2015. 17:56h

Ako je, kako tvrde u Mercedesu, nova S-klasa najbolji automobil na svijetu, šta je onda top model ove serije? Do odgovora smo pokušali da dođemo nakon nekog vremena provedenog za volanom produžene verzije modela S63 AMG, vozila koje praktično nema konkurenciju na tržištu.

I pored toga, ovaj auto izgleda prilično zemaljski, nudeći vlasnicima punu diskreciju. AMG nije drastično mijenjao taj stil, čak je i zvijezda ostala na vrhu haube, a nije prebačena na masku. Ipak, specijalisti sportske divizije Dajmlera su ostavili suptilne pečate, kao što su veći prednji usisnici, niski spojler ili oznaka na završecima izduvnih cijevi. U raskošnoj unutrašnjosti presvučenoj najfinijom kožom ima dosta više AMG detalja, od grafike na velikom displeju u boji, do oznaka na sjedištima i na naslonima za ruke. Specijalnim mjerama težina je svedena na ispod dvije tone. Za to su zaslužni ultralaki litijum-jonski akumulator, točkovi od lake legure i aluminijumska karoserija.

Nabrajati tehnologije komfora i bezbjednosti koje posjeduje ovaj automobil je zaista nezahvalan zadatak. Na primjer, on će sam zakočiti ako predosjeti sudar, vratiće vas u traku ako ste bez žmigavca nagazili bijelu liniju, a u opširnom meniju ćete pronaći i nekoliko vrsta masaže leđa. Na centralnoj konzoli elegantan detalj predstavlja časovnik Šafhauzen, a vrhunski muzički ugođaj garantuje premijum Burmešter sistem. Ali kakav je osjećaj voziti ili biti vožen u ovoj ultrasnažnoj tehnološkoj tvrđavi? Znamo da je za većinu ovo pitanje slično onome da li bi radije letjeli na Mars ili na Jupiter, ali vjerujemo da ste ipak radoznali.

Udobnost koju S-klasa pruža teško može da se pronađe u bilo kom drugom prevoznom sredstvu. Srećnik koji sjedi na zadnjem sjedištu može da se zabavlja putem LCD displeja, da samostalno upravlja kontrolama klime i muzičkog uređaja, a kada mu se prispava, može jednostavno da pretvori sjedište u udoban ležaj. U ovom vozilu ćete prevaliti stotine kilometara, a izaći ćete odmorni kao da ste spavali u hotelu sa pet zvjezdica.

Iako je vožnja na zadnjem sjedištu prava privilegija, osjećaj za volanom je zaista nešto neponovljivo. Snaga, vuča i ubrzanja ogromne limuzine su više nego impresivni. Nakon male, ali osjetne turborupe koja se javlja na prvi pritisak na gas, čudovište ispod haube se budi i kreće u brutalna ubrzanja kao da se radi o pitanju života ili smrti. S63 AMG do 100 km/h ubrzava za samo četiri sekunde, a međuubrzanja pri višim brzinama djeluju nestvarno.

Ali moć koju on pruža vremenom stvara zavisnost. Gotovo da ne postoji učesnik u saobraćaju kome ne možete zbrisati sa horizonta za treptaj oka, i sve to u kraljevskoj udobnosti. Sistem nazvan “Magična vožnja” pomoću senzora nadgleda put ispred i prilagođava oslanjanje, pa vas ne mogu uznemiriti čak ni ozbiljnije rupe.

Začudo, ima nešto što nam se nije svidjelo. Prtljažnik je za ovoliku limuzinu suviše mali, prima samo 510 litara.

Takođe, gomila funkcija koju on posjeduje može da bude opterećenje za vozača, bar dok se ne navikne. Pitati za potrošnju ovakvog auta je neprikladno, kao da ženu pitate za godine, ali otkrićemo tajnu. Ako pazite, na otvorenom putu možete da prođete sa oko 14 litara na 100 kilometara, ali nije teško prebaciti i 25 litara.

I na kraju, zašto bi neko dao preko 200.000 eura za nešto što mu ustvari nije potrebno. Rješenje je jednostavno i zove se prestiž. Osjećaj da upravljate možda najboljim automobilom na svijetu jednostavno je - neprocjenjiv.

Sportski 4Matic pogon omogućava i brzi slalom

Moćnu konjicu ispod haube je lako upregnuti na pravcu, ali kako ih iskoristiti u krivinama? S63 AMG se ponaša neočekivano dobro čak i u oštrim zavojima, zahvaljujući tome što je prvi put u istoriji u njega ubačen pogon na sve točkove 4Matic, koji je uz to sportski podešen, pa se dvije trećine obrtnog momenta prenosi na zadnje točkove.

Uz brzošaltujući sedmostepeni automatski mjenjač, velika limuzina se dobro snalazi i u slalomu, mada nije za to predviđena.

Tehnički podaci - S63 AMG 4Matic

Motor: V8 biturbo • Zapremina: 5.461 cm3 • Snaga: 585 KS pri 5.500 o/min • Obrtni moment: 900 Nm pri 2.250 o/min • Najveća brzina: 250 km/h • Ubrzanje 0-100 km/h: 4,0 s • Mjenjač: 7-stepeni AMG Speedshift • Potrošnja: 10,1 l/100 km • D/š/v: 5.245 / 1.900/ 1.496 mm • Međuosovinski razmak: 3.165 mm

Bonus video: