OBNAVLJANJE ŠUMA

Oksford: Dronovima sade drveće

Firma sa sjedištem u Oksfordu koristi dronove koji lete iznad određene oblasti i procjenjuju uspješnost stope obnavljanja šuma.
0 komentar(a)
dron, Foto: Shutterstock
dron, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.04.2015. 18:50h

Bespilotne letjelice uskoro bi mogle da dobiju i ekološku upotrebu, budući da jedna kompanija sa sjedištem u Oksfordu namjerava da se suprotstavi krčenju šuma tako što će pomoću dronova zasaditi milijardu stabala za godinu dana.

Kompanija BioCarbon Engineering istražuje metode preciznog sađenja drveća kao i tehnike mapiranja kako bi ostvarila ovaj cilj, prenosi ruska televizija RT.

"Promjenićemo svijet tako što ćemo odjednom zasaditi milijardu stabala", rekla je izvršna direktorka i bivši inženjer agencije NASA Loren Flečer.

"Jedina opcija koju smo ranije imali je ručno sađenje, koje je sporo i zaista skupo i ne može da poništi štetu koju vrši masovna deforestacija", rekla je Flečerova.

Najnoviji podaci pokazuju da se svake godine uništi oko 26 milijardi stabala, dok se samo 15 milijardi ponovo posadi.

Kompanija BioCarbon je unaprijedila prethodno manjkave metode sađenja iz vazduha i minimizirala ljudski rad u tom procesu.

Ta firma sa sjedištem u Oksfordu koristi dronove koji lete iznad određene oblasti i procjenjuju uspješnost stope obnavljanja šuma.

Nakon toga, dronovi se spuštaju niže i seju mahune u kojima se nalazi još neproklijalo seme prekriveno hranjivim hidrogelom.

Flečerova je iznijela procjenu da bi, uz pomoć dva operatora koji bi istovremeno upravljali sa nekoliko bespilotnih letjelica, moglo da bude posađeno do 36.000 stabala dnevno.

BioCarbon radi na tome da bespilotne letjelice počnu da se koriste za pošumljavanje do kraja ljeta.

Flečer je rekla da bi Brazil i Južna Afrika mogle biti prve oblasti u kojima bi projekat mogao da bude sproveden.

Projekat pošumljavanja uz pomoć dronova je bio jedan od finalista takmičenja "Dronovi u dobre svrhe", održanog u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Preporučujemo za Vas