Ponovo radi Veliki hadronski sudarač čestica

Naučnici Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) počeli su da upućuju prve snopove čestica da kruže kroz 27-kilometara dug tunel mašine, prvi put od 2013.godine, prenosi BBC
116 pregleda 0 komentar(a)
Higsov bozon, CERN, Foto: Science.com
Higsov bozon, CERN, Foto: Science.com
Ažurirano: 05.04.2015. 12:30h

Danas je počelo ponovno pokretanje najvećeg akcelaratora čestica na svijetu, Velikog hadronskog sudarača (LHC), poslije dvogodišnje pauze i remonta.

Naučnici Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) počeli su da upućuju prve snopove čestica da kruže kroz 27-kilometara dug tunel mašine, prvi put od 2013.godine, prenosi BBC.

Snopovi čestica uskoro će ići u oba smjera, unutar paralelnih cevi, brzinom tik ispod brzine svjetlosti. Sudaranje čestica neće početi najmanje još mjesec dana, ali će to biti sa skoro duplo većom energijom od one postignute pri prvom radu sudarača.

"Fantastično je da sve ide tako dobro posle dvije godine tako velikog remonta LHC-a", rekao je Rolf Hojer, generalni direktor CERN-a i dodao da je oduševljen što se svi nalaze u kontrolnom centru CERN-a.

Ponovno puštanje LHC-a u rad počelo je oko nedelju dana kasnije nego što je prvobitno planirano zbog sada riješenog električnog problema.

Veliki hadronski sudarač čestica nalazi se u 27 kilometara dugom podzemnom tunelu nedaleko od Ženeve, na švajcarsko-francuskoj granici.

Kada Veliki hadronski sudarač i cio lanac ubrzavanja čestica bude u pogonu, operateri će pokušati u LHC-u da usmjere u oba pravca snopove čestica sa injekcionom energijom od 450 gigaelektronvolta (GEV).

Tokom prvog trogodišnjeg perioda funkcionisanja, akcelerator je korišćen za otkriće subatomske čestice o čijem postojanju se dugo teoretisalo, poznate kao Higsov bozon, bez koje čestice ne bi mogle da se drže zajedno, i bez koje ne bi bilo materije.

Rad akceleratora je obustavljen u februaru 2013. godine zbog čišćenja i remonta.

Bonus video: