Ugroženi crni nosorog još uvijek na udaru lovokradica

"Državljani Sjedinjenih Američkih Država čine disproporcionalno veliki udio u ukupnom broju inostranih lovaca koji idu u sportski lov na trofeje u Africi"
65 pregleda 1 komentar(a)
nosorog, Foto: Shutterstock
nosorog, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.04.2015. 14:26h

Lovac koji je osvojio dozvolu za ubijanje ugroženog crnog nosoroga dobio je i dozvolu za unošenje glave ugrožene životinje u Sjedinjene Američke Države, koju izdaje Američka služba za zaštitu riba i divljih životinja.

Kori Noulton osvojio je dozvolu za safari na aukciji koju je organizovala Vlada Namibije, a koja ga je koštala 350.000 dolara. Još jedna dozvola osvojena je za 200.000 dolara, ali lovac koji ju je osvojio nije identifikovan. Ironično, novac sa aukcije će biti uložen u namibijske napore za zaštitu divljih životinja i borbu protiv lovokradica. Crni nosorog je zaštićena ugrožena vrsta, čiji broj je sveden na tek 5.000 jedinki na čitavoj Zemlji, prenosi Nacionalna geografija.

"Državljani Sjedinjenih Američkih Država čine disproporcionalno veliki udio u ukupnom broju inostranih lovaca koji idu u sportski lov na trofeje u Africi", rekao je Den Eš, direktor Američke službe za zaštitu riba i divljih životinja i dodao:

"To nam daje veoma moćan alat za podršku zemljama koje upravljaju populacijama divljih životinja na održiv način i podstiče druge da ojačaju svoje programe za upravljanje i očuvanje divljih životinja."

Nakon implementacije namibijskog plana upravljanja 1995. godine, populacija crnog nosoroga je narasla s 2.400 na 4.880 jedinki za 15 godina. Prije nego što je krivolov u Namibiji 1960-ih dostigao vrhunac, država je bila dom oko 70.000 crnih nosoroga. Program omogućava odstrel pet starijih mužjaka, kako bi se dala podrška mlađim mužjacima za parenje i povećanje populacije.

Bonus video: