PUT OD DEVET MILIJARDI KILOMETARA

Satelit će do Merkura stići krajem 2025: Pogledajte kako je lansiran BepiKolombo

"Ova misija, prva evropska u saradnji s Japanskom svemirskom agencijom, omogućiće bolje razumijevanje stvaranja i evolucije planeta u blizini naše zvijezde", rekao je izvršni predsjednik kompanije Arianspejs (Arianespace) Stefan Izrael
2 komentar(a)
Satelit BepiKolombo, lansiranje, Foto: BETA/ESA via AP
Satelit BepiKolombo, lansiranje, Foto: BETA/ESA via AP
Ažurirano: 20.10.2018. 09:37h

Satelit BepiKolombo, namijenjen proučavanju Merkura, uspješno je krenuo ka toj planeti poslije lansiranja iz Kurua u Francuskoj Gvajani tokom noći.

Kompanija Ariangrup (ArianeGroup) saopštila je da je lansiranje rakete "Arian 5" prošlo bez problema.

Satelit očekuje put od devet milijardi kilometara do Merkura, gdje će potom izvesti niz ispitivanja.

Prema navodima, BepiKolombo je napustio Zemljino gravitaciono polje i krenuo zacrtanom putanjom brzinom od skoro 40.000 kilometara na sat.

"Ova misija, prva evropska u saradnji s Japanskom svemirskom agencijom, omogućiće bolje razumijevanje stvaranja i evolucije planeta u blizini naše zvijezde", rekao je izvršni predsjednik kompanije Arianspejs (Arianespace) Stefan Izrael.

Očekuje se da će BepiKolombo do Merkura stići do kraja 2025. godine. Satelit je ime dobio po italijanskom matematičaru i inženjeru Đuzepeu Kolombu (1920-1984).

Satelit i njegove dvije sonde ostaće u orbiti Merkura jednu ili dvije godine, gdje će biti izloženi temperaturama od preko 350 stepeni.

Cilj misije je proučavanje "površine, unutrašnjosti i 'životne sredine'" Merkura, kamenite planete koja je najmanja u Sunčevom sistemu i do sada najmanje istražena.

BepiKolombo putuje poslije dvije misije NASA koje su poslale slike i podatke s Merkura, najpijre sredinom sedamdesetih godina a zatim 2011. i 2015.

Kada stignu do cilja, dvije sonde će proučavati gravitaciono polje Merkura, što će omogućiti naučnicima da odrede sastav i strukturu planete.

Preporučujemo za Vas