Google se mijenja – koliko će crnogorski sajtovi patiti zbog toga?

Najpogođeniji izmjenama biće oni koji zavise od velike posjećenosti svom sadržaju – portali i komercijalni blogovi
2 komentar(a)
Google analiza, Foto: Screenshot
Google analiza, Foto: Screenshot
Ažurirano: 31.03.2015. 08:37h

Google će 21. aprila pustiti u pogon novi algoritam za rangiranje sadržaja koji će, nakon dugo vremena unijeti promjene ne samo u shvatanje kvalitetnog uvezivanja sa ostatkom interneta, već i u to šta će se smatrati prihvatljivim dizajnom internet sajta. Sajtovi koji nemaju adekvatnu mobilnu i/ili responzivnu verziju biće značajno kažnjeni kada je rangiranje na Googleu u pitanju. Mnogi crnogorski sajtovi biće, ako u narednih mjesec dana ne urade nešto, pogođeni ovom izmjenom, objavljeno je na Digitalizuj.me blogu.

Autor Milutin Pavićević sugeriše vlasnicima sajtova koji nisu prilagođenim onim što Google naziva dobrom praksom, da u narednih mjesec dana prilagode stranice novim pravilima. U suprotnom, postoji velika šansa da na pretaživaču izgube raniju poziciju.

Google je objavio i alat kojim možete testirati da li je vaš sajt “mobile-friendly”, i samim tim biti sigurni da nećete biti kažnjen novim izmjenama.

Pavićević navodi da će najpogođeniji izmjenama biti oni koji zavise od velike posjećenosti svom sadržaju – portali i komercijalni blogovi.

Tokom testiranja koje je autor uradio 26. i 27. marta, novim Google pravilima nisu prilagođeni sajt Vlade i većine ministarstava. Na pad rejtinga, ukoliko nešto ne preduzmu u narednih mjesec dana, mogu da računaju i stranice Montenegro.travel i sajt Montenegro Airlinesa.

Od 22 zvanična sajta crnogorskih opština, na testu su pozitivnu ocjenu dobili jedino Cetinje, Kotor, Tivat, Andrijevica i Rožaje.

Sajtovi većine obrazovnih institucija (Univerzitet Crne Gore, UDG, PMF, Ekonomski fakultet…) takođe padaju ovaj test. Digitalizuj.me navodi da jedino sajtovi SSŠ “Sergije Stanić”, Univerziteta Mediteran i Osnovne škole “21. maj” dobijaju zeleno svijetlo.

Među pogođenima su i druge domaće organizacije, od Green Homea do UNDP-a, mobilni operateri (Mtel, Telenor), gotovo sve političke partije, banke (CKB, Hipotekarna, NLB, Erste, Prva banka)...

Kako da provjerite da li vaš sajt prolazi test i kako da ga prilagodine novim Google pravilima, pročitajte na Digitalizuj.me blogu.

Bonus video: