Ova Bosanka je "kriva" za novi izgled Dodge Magnuma

Na pitanje postoji li formula uspjeha u, uglavnom muškom, svijetu automobilske industrije, pa i kada je dizajn automobila u pitanju, Amina odgovara vrlo jasno: "Pol, rasa, etnička pripadnost i slične kategorizacije postaju nebitne kada znaš šta radiš"
55 pregleda 2 komentar(a)
Dodge Magnum, Foto: Creative Mornings
Dodge Magnum, Foto: Creative Mornings
Ažurirano: 29.03.2015. 14:25h

Sarajka Amina Horozić, dizajnerka koja živi u San Francisku, opravdala je - u potpunosti - povjerenje kompanije Krajzler koja joj je povjerila delikatan zadatak: redizajn Dodge Magnuma. Amina je tako zaslužna za novi izgled jednog od najznačajnijih simbola američke automobilske industrije, a o svom je putu do uspjeha, od ratom zahvaćenog Sarajeva do San Franciska i ostvarenja "američkog sna", govorila u intervjuu za Al Džaziru.

"Bila sam opsjednuta Amerikom, ili preciznije, Kalifornijom, još od malih nogu, zahvaljujući filmovima i TV serijama koje sam pratila - tako da mislim da niko nije bio toliko razočaran kao ja, tada 11-godišnjakinja, kad sam vidjela da u Detroitu nema baš nijedne palme. Ipak, Amerikanci su ipak bili onako kao na filmu: velikog srca i gostoljubivi, uvijek nasmijani i puni komplimenata, čak i za neki banalni detalj. Nakon svega onoga strašnog iz čega smo stigli u Ameriku, dobro mi je došao taj pozitivan i optimističan duh", započinje svoju priču Amina.

Njen je talenat uskoro prepoznat, a za sve je "kriv" Aminin brat koji je, kako ona kaže, bio njen uzor, ali koji ju je i "otisnuo" u svijet dizajna. Na pitanje postoji li formula uspjeha u, uglavnom muškom, svijetu automobilske industrije, pa i kada je dizajn automobila u pitanju, Amina odgovara vrlo jasno:

"Često čujem ovo pitanje. Odgovor je prilično jednostavan – pol, rasa, etnička pripadnost i slične kategorizacije postaju nebitne kada znaš šta radiš".

A objasnila je i svoj angažman na modelu Dodge Magnum.

"U 2004. godini, Dodge Magnum 'refresh' program je postao moj prvi profesionalni zadatak. 'Refresh' znači da je taj model već bio u opticaju i da ga treba 'osvježiti' za novo izdanje. Tipično, 'refresh' zahtijeva da se mijenja dizajn prednjeg trapa - od vrata naprijed, ali vjerujem da to zavisi od kompanije do kompanije. Moj zadatak te godine bio je da dizajniram novo lice Dodge Magnuma za model koji bi bio na tržištu u 2008. Sve ostalo se prenijelo sa prethodnog modela", kazala je ona, dodajući da je njen kolega Sem Rozen dizajnirao detalje za Magnum SRT verziju njenog dizajna.

"I naravno, bio je s nama tim inženjera, elektroinženjera, eksperata za aerodinamiku, CAD modelera, skulptora i tako dalje. Radili smo skoro dvije godine na ovom projektu", kaže Amina koja se i dalje uspješno bavi produkt-dizajnom, aktivno radi na promociji knjige "Breaking In: Product Dizajn" te na raznim drugim projektima, a "tu i tamo, kad stigne, ponekad i odspava".

Bonus video: