Onaj osjećaj kad vam svi zavide

Kada danas otvorite vrata 2002-ke, odmah shvatite koliko je on lagan. Vrata su izuzetno tanka, u poređenju sa današnjim vozilima. Pojasevi nemaju natezače, pa treba da ih pažljivo izvlačite, a o vazdušnim jastucima ili radiju ili drugim elementima luksuza ne razmišljajte – nema ih
130 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2015. 07:00h

Pedesetih godina prošlog vijeka BMW je grcao u teškoćama. Luksuzni automobili su im bili zastareli, a motocikli i ekonomični modeli nijesu bili poželjni za društvo koje je polako stajalo na noge. Tada su Bavarci povukli potez koji se pokazao kao odlučujući za njihovu budućnost. Napravili su kompaktnu sportsku limuzinu koja je tačno pogodila zahtjeve tržišta.

Nakon početne varijante 1500, BMW 1968. na tržište ubacuje model sa snažnijim dvolitarskim motorom, a taj model dobija oznaku 2002. To je upravo auto koji smo mi imali priliku da provozamo. BMW 2002 je u svoje vrijeme predstavljao auto koji se koristio za svakodnevnu vožnju. Kombinacija sportskih osobina u krivinama, prostora za četiri odrasle osobe, velikog gepeka preko noći je promijenila reputaciju BMW-a.

Kada danas otvorite vrata 2002-ke, odmah shvatite koliko je on lagan. Vrata su izuzetno tanka, u poređenju sa današnjim vozilima. Pojasevi nemaju natezače, pa treba da ih pažljivo izvlačite, a o vazdušnim jastucima ili radiju ili drugim elementima luksuza ne razmišljajte – nema ih.

Pred vozačem se ukazuje prizor koji danas možda izgleda siromašno, ali koji je bio sasvim prihvatljiv za to doba. Iza sportskog volana je jednostavna instrument tabla, oko nje prekidači za svjetla, na centralnoj konzoli paket za pušače i poluge za grijanje, a ispod samo ručica četvorostepenog manuelnog mjenjača.

Sjedišta su prilično udobna, sa naslonima za glavu naprijed, a i naprijed i pozadi za automobil dug četiri i po metra ima poprilično prostora.

Kada otvorite vrata prtljažnika, odmah ćete shvatiti zašto je ovaj auto bio popularan i kod porodičnih ljudi.

Za one koji su navikli na luksuz i udobnost modernih automobila teško je privići se, ali satisfakciju mogu da nađu u mnogobrojnim oduševljenim pogledima drugih vozača i prolaznika. Vozeći kroz gradsku gužvu, počinjete da cijenite velike staklene površine BMW-a 2002. Visoki prozori i tanki krovni nosači omogućavaju fenomenalnu preglednost.

Vožnja ovog klasičnog BMW-a magistralnim putem je pravo zadovoljstvo, ne samo zbog dobrog odziva na gas i snažnog zvuka motora, već zbog samog osjećaja da se vozite u autu koji je direktno odgovoran što danas BMW postoji onakvog kakvog ga znamo.

BMW 2002 je prodat u preko 860.000 primjeraka prije nego što ga je 1977. godine zamijenila serija 3. Neki od njih su se pojavili i u jugoslovenskoj kinematografiji, a posebno se pamti onaj plavi u Žikinoj dinastiji koji “prijatelj Milan” održava i vozi tako da legendarni Gidra Bojanić ne prestaje da ga proziva.

Bez obzira što je u tom filmu prikazan kao pravi raspad, radi se o vrlo kvalitetnom vozilu koji se i danas može naći u originalnom stanju. Odličan primjer za to je i ovaj oldtajmer koji smo mi vozili, čija je cijena danas 10.000 eura.

Sto “konja” neuhvatljivih i za mnoge moderne automobile

Pod haubom automobila koji smo vozili je karburatorski motor od 100 KS. Lijepo je podsjetiti se procedure paljenja ovakvih mašina, pritisnuti dva puta pedalu gasa, a zatim okrenuti ključ do kraja udesno. Volan je dosta tanak, ali sjajno prenosi osjećaj sa druma na šake vozača. Pomoći servo uređaja nema, pa je vrlo težak za okretanje pri manjim brzinama.

Mlađi vozači takođe ne bi mogli da vjeruju koliko motor od 100 “konja” može da bude agilan. Reski dvolitraš je oslobođen ekoloških dodataka koji guše današnje mašine, a i sama karoserija je vrlo lagana, pa se 2002 bez problema nosi sa modernim vozilima.

Galerija

Bonus video: